Graudu kulšanas sezona ir sākusies!

naftalv-01.jpg

Jau nedēļu uz Latvijas laukiem ir aktīvi sākusies kulšanas sezona un lauksaimniekiem ir sācies periods, kad viņu ģimenes un draugi viņus praktiski nesatiek, jo graudu kulšanā katra saulainā diena bez lietus ir zelta vērta, tad nav laika brīvdienām, pasēdēšanām ar draugiem, un pat kāzu jubileju svinēšana tiek pārcelta pēc kulšanas sezonas noslēguma. Bet lauksaimnieki nesūdzas un ir pieraduši, ka viņiem viss ir otrādāk – kad visi ziemā cītīgi strādā un sapņo par atvaļinājumi, tad lauksaimniekiem ir iespēja atvilkt elpu, bet vasarā, kad visi laiskojas pie jūras, lauksaimniekiem ir lielākā darba slodze un par jūru un atpūtu sapņot nav laika. 

Šobrīd ir sākusies ziemāju kulšana, jo Latvijā pirmos kuļ ziemas miežus un rapšus, un pēc tam arī ziemas kviešus. Jāsaka gan, ka lielā karstuma un sausuma dēļ labības kulšanas sezona ir sākusies par pāris nedēļām agrāk, nekā ierasts, un par ražas kvalitāti un apjomu vēl ir pāragri spriest. 

Kad raža ir nokulta, aktuāls ir jautājums par to, kā graudus kaltēt – izvēlēties kaltēt pašam vai izmantot ārpakalpojumu no cita uzņēmuma. Graudi pēc nokulšanas nav ilgi uzglabājami, jo tie satur nezāļu piemaisījumus, salmus un citus gružus, kā arī graudu masā ir nenobriedušie un bojātie graudi, kuri tāpat kā nezāles satur daudz mitruma un var to viegli atdot nobriedušajiem graudiem. Lai saglabātu graudu augsto kvalitāti, ir jānodrošina to tīrīšana, šķirošana un kaltēšana pēc iespējas īsākā laika periodā pēc nokulšanas. Šī iemesla dēļ vislabākais risinājums, protams, ir sava kalte, jo graudu kaltēšanu var uzsākt uzreiz pēc nokulšanas un nav jāgaida rindā, tādējādi tiek ieekonomēts gan laiks, gan netiek zaudēta galaprodukta kvalitāte. 

 


Dīzeļdegviela – ekonomiski izdevīgs enerģijas avots graudu kaltēšanai
Viens no izplatītākajiem enerģijas avotiem graudu kaltēšanā ir tieši dīzeļdegviela, jo tas ir ļoti ērts veids, kā apkurināt graudu kalti, jo veikt saimniecības, kas atrodas laukos, gazifikāciju nav vienkārši, un tas prasa lielus finansiālos un laika resursus. Lai atbalstītu lauksaimniekus, graudu kaltēm ir iespējams iegādāties marķēto dīzeļdegvielu ar samazinātu akcīzes nodokļa likmi. Iespēja iegādāties dīzeļdegvielu ar samazinātu akcīzes likmi ļauj ieekonomēt uz ražošanas izmaksām un nodrošina to, ka gala produkts, kas nonāk līdz patērētājam, netiek sadārdzināts un tiek pārdots par pieejamu cenu. Marķētajai dīzeļdegvielai par bāzi tiek izmantota dīzeļdegviela, kurai tiek pievienots sarkanais marķieris, kas nekādā veidā neietekmē dīzeļdegvielas kvalitāti. 

 


Kas var pieteikties uz marķēto degvielu apkurei? 
Lai varētu iegādāties marķēto dīzeļdegvielu apkurei, ir jāsaņem izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par tiesībām iegādāties marķētus naftas produktus. Lai šo izziņu saņemtu, VID ir nepieciešams iesniegt iesniegumu izziņas saņemšanai par tiesībām iegādāties iezīmētos (marķētos) naftas produktus. Iesniegumam ir jāpievieno sadedzināšanas iekārtas tehniskās pases kopija ar norādi par iekārtas jaudu, informācija par aprēķināto izmantojamo marķētās naftas produktu kopējo daudzumu, kas būs nepieciešams, informācija par maksimālo patēriņu konkrētajai sadedzināšanas iekārtai, dokumenti, kas apliecina valdījuma tiesības uz vietu, kurā notiks graudu kaltēšanas process, uzglabāšanas tvertņu un sadedzināšanas iekārtu izvietojuma shēma, norādot degvielas skaitītāja atrašanās vietu. Kā arī, ja patērējamo iezīmēto naftas produktu daudzums pārsniedz 7000 litru gadā, būs jāiesniedz dokumenti, kuri apliecina, ka attiecīgā sadedzināšanas iekārta vai uzglabāšanas tvertne aprīkota ar skaitītāju, kas nodrošina iezīmēto naftas produktu patēriņa summāru un neanulējamu uzskaiti, un dīzeļdegviela būs jāuzglabā tvertnēs, kas saslēgtas tehnoloģiski vienotā sistēmā. VID būs jāiesniedz dokumenti, kas apliecina, ka tā tehnoloģiski vienotās sistēmas tvertne, kura savienota ar attiecīgo sadedzināšanas iekārtu, ir aprīkota ar skaitītāju, kas nodrošina izmantojamā kurināmā patēriņa summāru un neanulējamu uzskaiti, un skaitītājs nav oriģināla attiecīgās sadedzināšanas iekārtas vai iezīmēto naftas produktu uzglabāšanas tvertnes daļa, vai tehnoloģiski vienotās sistēmas tvertnes daļa, kura savienota ar attiecīgo sadedzināšanas iekārtu, bet ir uzstādīts atsevišķi, kā arī būs jāiesniedz skaitītāja tehniskās pases kopija. Pēc izziņas saņemšanas lauksaimnieks var sazināties ar dīzeļdegvielas piegādātāju un pasūtīt marķēto dīzeļdegvielu. Ja pasūtīsi marķēto dīzeļdegvielu savai kaltei pie SIA “Nafta LV”, vari būt drošs, ka pasūtītā degviela tiks piegādāta pilnā apjomā norādītajā laikā un vietā.

Lai pieteiktos marķētajai degvielai, aizpildi pieteikuma anketu, un mēs ar tevi sazināsimies un informēsim par pasūtījuma izpildi. Vairāk info: https://www.nafta.lv/degviela-lauksaimniekiem#Marketadegvielagraudukaltem