Latvijas biznesa gada pārskats

Latvijas biznesa gada pārskats 2023

Par Krievijas tūristu neesamību neraudam

Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele

Šā gada sākums tūrisma mītnēm bija cerīgs, tomēr Krievijas sāktais karš Ukrainā pārvilka svītru ārzemju tūristiem Latvijā. Pirms kara Latvijā ik gadu bija diezgan liels Krievijas tūristu skaits, tomēr par to neesamību mēs neraudam. Tāpat brīdī, kad tika atvērtas valsts robežas ārzemju ceļojumiem, vietējie tūrisma nozares pārstāvji sāka konkurēt arī ar ārzemju ceļojumiem, jo vietējie iedzīvotāji mazāk ceļoja pa Latviju, tomēr augustā atgriezās arī vietējo iedzīvotāju interese par ceļošanu Latvijā. Kopumā par šo sezonu nevaram sūdzēties - tā nav bijusi ļoti laba, bet nav arī slikta. Individuāli ceļotāji šajā gadā ir novēroti mazāk, ko droši vien iespaidojis arī degvielas cenu pieaugums. Tomēr šajā sezonā ļoti daudz ir bijuši dažādi pasākumi - svinības, kāzas un korporatīvie pasākumi. Pašreiz viena no būtiskākajām problēmām tūrisma mītņu īpašniekiem ir energoresursu cenu kāpums - daži saimnieki ver ciet mītnes visas nesezonas laikā, citi uztur mītnes minimālā temperatūrā un kurina brīdī, kad rodas pieprasījums. Situācijas ir dažādas. Tāpat šobrīd mītņu īpašnieki satraucas par to, kāds būs pieprasījums un iedzīvotāju maksātspēja, jo parasti pirmais, kas tiek ierobežots ir izklaides un atpūtas izdevumi. Vienlaikus šobrīd ir nepieciešams vērst mārketingu uz jauniem tirgiem, lai aizpildītu robu, ko radījis Krievijas tūristu trūkums. Tas mārketings, kas ir nepieciešams ir īpatnējs - ja kādreiz reklamējām, ka Latvijā ir dažādi interesanti krodziņi un SPA, tad tagad nepieciešams reklamēt to, ka šeit ir droši. Tāpat nozare cer uz valsts atbalstu energoresursu cenu samazināšanai, tomēr vairāk cerams, ka arī uzņēmējiem būs iespēja ar AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" vai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu ierīkot saules paneļus, lai palīdzētu ietaupīt turpmāk. Vēl viena aktuālā problēma ir tā, ka nozarē trūkst darbaspēka, tostarp trūkst gan ēdināšanas jomas darbinieku, gan arī istabeņu - pandēmijas laikā šie cilvēki aizgāja no nozares un īsti neatgriežas. Vienlaikus mums, tāpat kā lauksaimniekiem, būtu nepieciešami sezonas strādnieki, ko varētu piesaistīt.