"Skonto Prefab" apgrozījums pērn samazinājies par 13,5%

Rīga, 24.nov., LETA. Dzelzsbetona un koka konstrukciju ražotāja SIA "Skonto Prefab" 2020.gadā strādāja ar 43,51 miljona eiro lielu apgrozījumu, kas ir par 13,5% mazāks nekā 2019.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 26,5%, sasniedzot 2,701 miljonu eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pērn uzņēmums turpināja aktīvi izplatīt savu un grupas uzņēmumu produkciju un būvniecības pakalpojumus galvenajos eksporta tirgos Skandināvijā kā arī mājas tirgū Latvijā.

Kopējais eksportētās produkcijas un pakalpojumu apgrozījums 2020.gadā samazinājās par 14% un veidoja 38,4 miljonus eiro jeb 88% no kopējā apgrozījuma. Latvijā realizētais būvniecības materiālu un pakalpojumu apgrozījums samazinājās par 9%, veidojot 5,1 miljonu eiro.

"Skonto Prefab" rūpnīcā tika saražoti 27 800 kubikmetri dzelzsbetona izstrādājumu, kas ir par 8% mazāk kā 2019.gada ražošanas apjomi. Kokmateriālu konstrukciju projektos tika realizēti 13 163 kubikmetri krustām līmētā koka (CLT) un līmēta masīvkoka izstrādājumi, kas ir samazinājums par 17%.

Ārvalstīs 2020.gadā darbi veikti vairākos vērienīgos projektos, teikts vadības ziņojumā.

Tika pabeigts projekts "Metronomen" Stokholmā - 14 stāvu daudzdzīvokļu māju komplekss ar 188 dzīvokļiem un kopējo platību vairāk kā 10 000 kvadrātmetri, iekļaujot divu stāvu pazemes autostāvvietu. Ēkas fasāde tika veidota ar atšķirīgu dizainu, ražošanā izmantojot matricas tehnoloģiju dažādos līmeņos. Ārējas ēkas fasādes sienas tika piegādātas uz objektu jau nokrāsotas un jau ar iemontētiem logiem.

Brommā, Zviedrijā, tika turpināts "Skonto Prefab" vēsturē vērienīgākais saliekamā dzelzsbetona projekts "Kv. Baltic" - daudzstāvu daudzdzīvokļu māju komplekss, kurā paredzēti vairāk nekā 360 dzīvokļi. Ēku komplekss sastāv no sešām atsevišķām ēkām, pazemes autostāvvietām un bērnudārza, kopējā projekta apbūves platība ir vairāk kā 74 000 kvadrātmetri. Katras ēkas fasāde tiks veidota ar atšķirīgu dizainu, ražošanā izmantojot matricas tehnoloģiju.

Tika sākts saliekamā dzelzsbetona projekts "Telefoncentralen" - daudzstāvu daudzdzīvokļu māju komplekss Stokholmā, kurā paredzēti 160 dzīvokļi, ēku komplekss sastāv no trīs ēkām. Ēkas fasādes veido sienas ar ķieģeļu flīzēm, kuras "Skonto Prefab" piegādāja klientam jau rūpnīcā pilnībā sagatavotas un ar iemontētiem logiem, tā būtiski samazinot patērēto laiku būvniecības darbiem objektā.

Norvēģijā, Stavangerā, tika realizēts CLT un līmēta masīvkoka konstrukciju projekts "KF Skolen" - četru paviljonu skolas ēka ar kopējo platību 7945 kvadrātmetri, kas paredzēta 364 studentiem. Ēkas nesošās konstrukcijas pamatā veidotas no CLT un līmēta masīvkoka, projektā kopumā izmantoti aptuveni 1130 kubikmetri koka konstrukciju.

Latvijas teritorijā pārskata gadā "Skonto Prefab" realizēja vairākus projektus - tika pabeigtas CLT konstrukciju piegādes vienam no lielākajiem CLT projektiem Latvijā "Starptautiskā koledža ar dienesta viesnīcu" Piņķos, kā arī piegādātas dzelzsbetona konstrukcijas projektam "Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes (DITF) un Koplietošanas auditoriju centrs" Rīgā.

Saistībā ar Covid-19 pandēmijas radītajām sekām 2021.gadā "Skonto Prefab" vadība prognozē apgrozījuma samazinājumu eksporta tirgos, savukārt 2022.gadā plāno apgrozījuma pieaugumu, kas pamatojams ar Skandināvijas reģiona būvniecības tirgu attīstību, kas rezultējies ar stabilu nākotnes būvniecības līgumu portfeļa izmēru. Uzņēmums 2021.gadā ir sācis darbību jaunā eksporta tirgū - Katarā, kur realizēti vairāki apjomīgi CLT konstrukciju projektēšanas un piegādes darījumi.

"Skonto Prefab" 2019.gadā strādāja ar 50,319 miljonu eiro apgrozījumu un guva 2,136 miljonu eiro peļņu.

"Skonto Prefab" kapitāldaļas pieder SIA "ABMR" (71,87%) un SIA "Grif 17" (28,13%). Uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir Rihards Rāvis.

"Skonto Prefab" ir daļa no būvniecības un būvmateriālu ražošanas uzņēmumu grupas "Skonto Group". Grupas uzņēmumi nodrošina pilna cikla pakalpojumus saviem klientiem - sākot ar inženiertehnisko risinājumu izstrādi, konstrukciju ražošanu Latvijā un beidzot ar to piegādi uz mērķa tirgiem un montāžu. Eksporta īpatsvars "Skonto Group" ir 85%.

"Skonto Group" ietilpst uzņēmumi "Skonto Prefab", "Skonto Plan Ltd", "Latvijas energoceltnieks" un "Cross Timber Systems".