"Rīgas pasažieru termināla" apgrozījums pērn sarucis 2,4 reizes

Rīga, 21.jūl., LETA. SIA "Rīgas pasažieru termināls" apgrozījums pagājušajā gadā bija 1,647 miljoni eiro, kas ir 2,4 reizes mazāk nekā gadu iepriekš, kā arī kompānija cieta zaudējumus 211 411 eiro apmērā pretstatā peļņai 2019.gadā, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma gada pārskats liecina, ka "Rīgas pasažieru termināls" ieņēmumi no pasažieru ostas pakalpojumiem pērn veidoja 1,091 miljonu eiro, kas ir 66,2% no kopējā apgrozījuma, ieņēmumi no nomas, komunālajiem maksājumiem - 364 575 eiro jeb 22,1% no kopējā apgrozījuma, bet ieņēmumi no stividoru pakalpojumiem - 191 515 eiro jeb 11,6% no kopējiem ieņēmumiem.

Kompānijas gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka uzņēmums ostas pakalpojumu sniegšanu, pasažieru apkalpošanu, kravu iekraušanu un izkraušanu "Rīgas pasažieru termināls" līdz pagājušā gada 16.martam veica ierastajā kārtībā, tomēr 17.martā Covid-19 izplatības novēršanai paredzēto ierobežojumu dēļ tika apturēta pasažieru līnijkuģu un kruīza kuģu satiksme. Līnijkuģu satiksme jūlijā daļēji atjaunojās, tomēr tā ilga tikai līdz septembrim, kad sākās Covid-19 uzliesmojuma otrais vilnis. Kruīza kuģu satiksme gada garumā neatjaunojās. Tādējādi būtiski samazinājās uzņēmuma ienākumi.

Turpmāk "Rīgas pasažieru termināls" paredz turpināt darbu pie investoru piesaistes, palielināt ostas pakalpojumu sniegšanas jaudas un kapacitāti, pilnībā modernizējot kompānijas apsaimniekoto Rīgas pasažieru ostu, tostarp izbūvējot jaunu termināla ēku. 

Tāpat atbilstoši Rīgas domes apstiprinātajam teritorijas detālplānojumam un arhitektūras plenērā uzvarējušajam teritorijas attīstības arhitektoniskajam risinājumam, paredzēts uz sabiedrības zemes uzbūvēt viesnīcu, biroju ēkas un tirdzniecības ēkas.

2019.gadā "Rīgas pasažieru termināls" strādāja ar 3,898 miljonu eiro apgrozījumu un 1,615 miljonu eiro peļņu.

Kompānija "Rīgas pasažieru termināls" reģistrēta 2002.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2840 eiro. 

Kompānijas kapitālā 50% pieder SIA "Port Transport Services", kas pieder SIA "INPO 4" (45%), kuras īpašnieki pastarpināti ir Kristiāna Lībane-Šķēle (30%), Madara Šķēle-Dupate (25%), Anete Šķēle-Pētersone (25%), Iveta Smilga-Krongorne (10%) un Edgars Šķenderis (10%), kā arī Spānijas pilsonei Irinai Gorbatikovai Bondarenko (45%), Andrejam Makarenko (5%) un Jurim Šabašovam (5%).

Tāpat 45% "Rīgas pasažieru termināls" kapitāldaļu pieder Lielbritānijas uzņēmumam "Nordheim Investments Limited", bet 5% - SIA "Prime Solution", kas pieder Valērijam Barjeram.