Sakarā ar ievēlēšanu "Olainfarm" padomē Juris Bundulis atkāpies no visiem amatiem "Repharm" grupā

Rīga, 18.jūn., LETA. Ceturtdien pēc ievēlēšanas zāļu ražotājas AS "Olainfarm" padomē Juris Bundulis ir atkāpies no neatkarīgā padomes locekļa amata veselības uzņēmumu grupā AS "Repharm", paziņojot to uzņēmuma vadībai un akcionāriem, aģentūrai LETA pavēstīja "Repharm" pārstāvji.

Līdz ar šo atkāpšanos Bundulis vairs neieņem nevienu amatu "Repharm" grupas uzņēmumos.

"Pieņemot piedāvājumu kļūt par "Olainfarm" padomes locekli, apzinājos, ka divu tik būtisku amatu apvienošana nav pilnvērtīgi iespējama. Darbs "Olainfarm" prasīs lielu atbildību, lai sasniegtu ražotnes izvirzītos mērķus, tādēļ vēlos visu savu uzmanību un zināšanas veltīt tam," lēmumu par "Repharm" atstāšanu skaidroja Bundulis.

"Repharm" padomes priekšsēdētāja vietnieks Dins Šmits pavēstīja, ka augstu vērtē Bunduļa paveikto "Repharm" grupā, bet arī respektē viņa pieņemto lēmumu par jauniem profesionālajiem izaicinājumiem.

"Bundulim nebija iespēju vienpersoniski ietekmēt "Repharm" padomes lēmumus, jo tā ir koleģiāla institūcija. Tomēr, lai neradītu nekādus riskus, atbalstām Bunduļa lēmumu atstāt amatu "Repharm" grupas uzņēmumos, uzsverot, ka "Repharm" grupa pilnībā ievēro konkurenci regulējošos normatīvos aktus," pauda Šmits.

Jau ziņots, ka par "Olainfarm" padomes priekšsēdētāju ir iecelts Bundulis un par padomes priekšsēdētāja vietnieku Sandis Petrovičs, savukārt par uzņēmuma valdes locekli iecelts Jānis Leimanis, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

"Olainfarm" padome ir apstiprinājusi Leimani par valdes locekli. "Olainfarm" valdē darbu turpina valdes locekļi Elena Bušberga, Signe Baldere-Sildedze un Raimonds Terentjevs.

Ceturtdien, 17.jūnijā, "Olainfarm" akcionāri ārkārtas sapulcē šodien ievēlējuši jaunu uzņēmuma padomi. Ārkārtas akcionāru pilnsapulcē, kurā piedalījās vairāk nekā 70% uzņēmuma akcionāru, uz piecu gadu termiņu tika apstiprināti pieci pārstāvji - Juris Bundulis, Andrejs Leibovičs, Pēteris Rubenis, Sandis Petrovičs un Irina Maligina. Padomes locekļu kopējais mēneša atalgojums noteikts 21 000 eiro apmērā.

Akcionāri no padomes locekļu amatiem atbrīvoja līdzšinējo padomes priekšsēdētāju Gundaru Bērziņu, padomes priekšsēdētāja vietnieku Jāni Buku un padomes locekļus Andreju Saveļjevu, Haraldu Velmeru un Kārli Krastiņu.

Rubenis skaidroja, ka Velmera un Krastiņa darbības tiek saistītas ar mēģinājumiem reiderisma ceļā pārņemt uzņēmuma akcijas, kļūstot par uzņēmuma īpašniekiem negodīgā un akcionāriem nepieņemamā veidā. Šāda rīcība kļuva par galveno iemeslu akcionāru neuzticībai pret padomi un ārkārtas akcionāru pilnsapulces sasaukšanai.

Savukārt bijušie zāļu ražotājas "Olainfarm" padomes locekļi Kārlis Krastiņš un Haralds Velmers lūdz Uzņēmumu reģistru atlikt "Olainfarm" akcionāru sapulces lēmumu reģistrāciju, liecina Krastiņa un Velmera iesniegums Uzņēmumu reģistram un Tieslietu ministrijai.

Iesniegumā teikts, ka 17.jūnijā un 18.jūnijā ir sasauktas "Olainfarm" akcionāru sapulces. Atbilstoši izsludinātajai darba kārtībai vismaz pirmajā akcionāru sapulcē ir paredzēts pieņemt lēmumus par uzņēmuma padomes pārvēlēšanu, proti, tādus lēmumus, kuru rezultāts ir jāieraksta komercreģistrā.

Ar šo iesniegumu Krastiņš un Velmers vēlas vērst Uzņēmumu reģistra uzmanību uz apstākļiem, kas liedz izdarīt padomes pārvēlēšanas ierakstīšanu komercreģistrā. Tāpēc Krastiņš un Velmers lūdz pirms lēmuma par ierakstu izdarīšanu pieņemšanu pārbaudīt šos apstākļus un izvērtēt vai ierakstu izdarīšana komercreģistrā ir tiesiski iespējama.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa 11.jūnijā apmierinājusi "Olainfarm" lielākā akcionāra "Olmafarm" pieteikumu par pagaidu aizsardzību pirms prasības celšanas, nosakot, ka "Olmafarm" ir tiesīgs izlietot no "Olainfarm" akcijām izrietošās tiesības, tai skaitā balsot "Olainfarm" kārtējās un ārkārtas akcionāru sapulcēs.

"Olmafarm" valdes loceklis Rubenis aģentūrai LETA pavēstīja, ka tādējādi "Olmafarm" būs tiesīgs bez jebkādiem šķēršļiem un traucējumiem izlietot savas akcionāra balsstiesības gaidāmajās 17.jūnija un 18.jūnija "Olainfarm" ārkārtas akcionāru sapulcēs.

"Olmafarm" pieteikumu par pagaidu aizsardzību tiesā iesniedza nolūkā novērst nopietnu savu kā akcionāra tiesību apdraudējumu un būtisku kaitējumu situācijā, kad pastāv bažas, ka "Olainfarm" lielākā akcionāra tiesības 17.jūnijā un 18.jūnijā "Olainfarm" ārkārtas akcionāru sapulcēs var pretlikumīgi mēģināt ierobežot Čehijā reģistrētā sabiedrība "Black Duck Invest"un ar to saistītās personas, atsaucoties uz, iespējams, viltotu līgumu par "Olmafarm" piederošo 42,56% "Olainfarm" akciju iegādi un uzdodoties par "Olainfarm" akcionāru.

Jau trīs gadus notiek cīņa par kontroli "Olainfarm" un Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvis par lielāko kompānijas akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas. Aģentūras LETA rīcībā esoši dokumenti liecina, ka kopā ar šo čehu firmu pie akcijām plānojuši tikt arī "Olainfarm" padomes locekļi Velmers un Krastiņš.

Tāpat ziņots, ka "Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājusies 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

"Repharm" ir veselības aprūpes jomā strādājošu Latvijas uzņēmumu grupa, kas apvieno "Sentor Farm aptiekas" (zīmols "Mēness aptieka"), AS "Veselības centru apvienība", SIA "Centrālā laboratorija", "Rīgas farmaceitiskā fabrika" un "Recipe Plus".

"Repharm" uzņēmumu grupa ir izveidota 2009.gadā. 2019.gadā "Repharm" koncerna apgrozījums bija 283,008 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 34,56 miljoni eiro.

"Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas - Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Andrejs Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.