papildināta - Noslēgts līgums par Rīgas krematorijas iznomāšanu SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija"

(Papildināta visa ziņa.)

Rīga, 15.jūn., LETA. Noslēgts līgums par Rīgas krematorijas iznomāšanu SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija", šodien tika informēti Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti.

Kopumā uz nomas tiesību izsoli pieteikušies četri pretendenti, no kuriem divi piedāvājuši nomas maksu 23 000 eiro mēnesī, viens piedāvājis 29 000 eiro, bet esošais nomnieks  - vairāk nekā 30 000 eiro mēnesī.

Līgums ar uzņēmumu noslēgts par 37 762 eiro mēnesī, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Līgums noslēgts uz trijiem gadiem un būs spēkā no 11.jūlija.

Kā tika informēti deputāti, no 1.jūnija nedaudz pieaugusi maksa par krematorijas pakalpojumiem. Ja kādreiz kremēšana maksāja 250 eiro, tagad tā maksā 270 eiro.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija" apgrozījums 2020.gadā bija 1,2 miljoni eiro, kas ir par 13% vairāk nekā 2019.gadā.

Apbedīšanas pakalpojumu sniegšanas uzņēmuma peļņa bija 154 908 eiro.

Pērn firma nodarbinājusi 24 darbiniekus.

LETA jau ziņoja, ka, pildot tiesas lēmumu, pašvaldībai bija jāizvēlas tālākais Rīgas krematorijas apsaimniekošanas modelis. Komiteja atzina, ka vislietderīgāk būtu rīkot nomas tiesību izsoli ar plašu pretendentu loku.

Izpildot Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedumu, pašvaldībai bija jāpieņem lēmums par turpmāko krematorijas izmantošanu, jo līguma ar SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija" darbības termiņš tika saīsināts līdz 2021.gada jūlijam.

Administratīvā rajona tiesa iepriekš apmierināja daļā SIA "Apbedīšanas nams - krematorija" pieteikumu un samazināja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta un SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija" starpā 2017.gada 27.oktobrī noslēgtā līguma termiņu.

Par to Rīgas pašvaldība iesniedza kasācijas sūdzību, bet Augstākā tiesa (AT) piekrita pirmās instances tiesai, ka pašvaldība pieļāvusi pārkāpumus krematorija pakalpojumu sniedzēja izvēlē, tāpēc ir pamatoti samazināt kļūdainās procedūras rezultātā noslēgtā līguma termiņu.

Izvērtējot pašvaldības un konkursa uzvarētājas starpā noslēgtā līguma tiesisko dabu, AT piekrita pirmās instances tiesas secinātajam, ka pēc būtības konkrētais nekustamā īpašuma nomas līgums uzskatāms par pakalpojumu koncesijas līgumu, jo ar šā līguma noslēgšanu privātpersonai tiek nodotas tiesības galapatērētājiem sniegt sabiedrībai vajadzīgus pakalpojumus, par šo pakalpojumu sniegšanu privātpersona saņems atlīdzību no konkrēto pakalpojumu saņēmējiem un uz privātpersonu gulstas viss ar pakalpojumu sniegšanu un pieprasījumu saistītais risks.

Līdz ar to pašvaldība kļūdaini uzskatījusi, ka noslēgtais līgums ir vienkārši parasts nomas līgums.

Pievēršoties koncesijas līguma slēgšanas tiesību piešķiršanas procedūrai, AT piekrita pirmās instances tiesas secinātajam, ka pašvaldība koncesijas līguma slēgšanas tiesību piešķiršanā ir pieļāvusi tādu pārkāpumu, kas ir pamats pašvaldības un konkursa uzvarētājas starpā noslēgtā līguma termiņa samazināšanai, proti, pašvaldība koncesijas līgumu noslēgusi bez likumā paredzētā paziņojuma par koncesiju publicēšanas.

Papildus minētajam AT arī atzina, ka pašvaldība strīdus konkursa nolikumā bija iekļāvusi prasību, kas nav samērīga.

Turklāt Konkurences padome, komentējot tiesas lēmumu, pērn norādīja, ka Rīgas domes rīcība, gandrīz 25 gadus pieļaujot monopolstāvokli kremācijas pakalpojumu sniegšanā, ir nepieļaujama.