Turpinoties strīdiem ap "Olainfarm", lūdz KP vērtēt "Olmafarm" un "Repharm" darbības

Rīga, 11.jūn., LETA. Turpinoties strīdiem ap zāļu ražotāju AS "Olainfarm", Konkurences padome lūgta izvērtēt uzņēmuma lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" un veselības aprūpes jomā strādājošās Latvijas uzņēmumu grupas AS "Repharm" amatpersonu darbību.

Padomē vērsusies "Investoru un mazākuma akcionāru biedrība", kuras valdē strādā "Olainfarm" revīzijas komitejas priekšsēdētājs, bijušais farmācijas uzņēmuma "Silvanols" līdzīpašnieks un valdes loceklis,  apdrošināšanas brokeris, kodolfiziķis Agris Auce, mūziķis Mārcis Judzis un filmu producente Guna Stahovska.

Biedrība informē, ka ir vērsusies Konkurences padomē ar lūgumu izvērtēt, vai "Olmafarm" un "Repharm", un it īpaši tās padomes priekšsēdētāja Andreja Leiboviča un citu "Repharm" amatpersonu, darbībā nav konstatējami rupji un apzināti konkurences likuma pārkāpumi - aizliegta karteļa veidošana medikamentu un citu aptieku produktu tirdzniecības nozarē. Tas, kā apgalvo biedrība, var novest pie ievērojama zāļu un medicīnas produktu cenu kāpuma visā Latvijā.

Biedrība norāda, ka "Olmafarm" piedāvātajā "Olainfarm" padomes sastāvā, par ko paredzēts lemt 17.jūnija akcionāru sapulcē, ir vismaz trīs "Repharm" amatpersonas vai saistītās personas - Leibovičs, Vadims Teilica un Pēteris Rubenis.

Ņemot vērā, ka "Repharm" ir dominējošais tirgus spēlētājs medikamentu vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā Latvijā, bet "Olainfarm" pieder aptieku ķēde "Latvijas aptieka" (kopumā 68 aptiekas) un arī medikamentu vairumtirdzniecības bizness, biedrībai radušās aizdomas, ka šāds padomes sastāvs varētu tikt klasificēts kā neatbilstošs konkurences likuma prasībām vai arī kā karteļa veidošana.

Lai nenotiktu akcionāru maldināšana un iespējama "Olainfarm" iesaistīšana nelikumīga karteļa veidošanā, biedrība vēlas no Konkurences padomes noskaidrot, vai tā ir devusi atļauju šādam padomes sastāvam, un lūdz padomi izteikt savu viedokli par to, vai nepastāv slēpta karteļa veidošanas risks vai pazīmes.

Iesniegumā biedrība norāda uz "Olmafarm" valdes locekļa Rubeņa ciešo saistību ar "Repharm" patieso labuma guvēju un amatpersonu Aleksandru Livšicu, jo Rubenis ir bijis "Rīgas farmaceitiskās fabrikas" formālā īpašnieka SIA "Capital Holding" likvidators. Biedrība norāda, ka 2015.gadā Livšica sieva Helēna Livšica izmantoja sev piederošo uzņēmumu "Capital Holding", lai "Rīgas farmaceitiskās fabrikas" akcijas izslēgtu no biržas, un tagad šis uzņēmums ir "Repharm" grupas sastāvā.

Biedrība apgalvo, ka iesniegumam Konkurences padomei pievienotas arī pilnvaru kopijas, kurās redzams, ka viena no "Olainfarm" līdzīpašniecēm Irina Maligina pilnvaro "Repharm" patieso labuma guvēju Leiboviču, "Repharm" grupas advokātus un citas saistītās personas brīvi rīkoties ar viņai piederošām "Olainfarm" akcijām un "Olmafarm" kapitāldaļām, norādot summu 18,6 miljoni eiro, par kuru šos aktīvus var atsavināt. Biedrības ieskatā tas norāda, ka, visticamāk, pilnvarotās personas jau ir veikušas slēptu pirkuma darījumu un tagad rīkojas, lai iegūtu kontroli pār "Olainfarm".

LETA jau ziņoja, ka šā gada martā "Olainfarm" mazākuma akcionāri vērsās Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK), lūdzot izvērtēt iespējamas manipulācijas ar akciju tirgu "Repharm" grupas interesēs un slēptas būtiskas ietekmes iegūšanu "Olainfarm".

Mazākuma akcionāri iesniegumā FKTK norāda, ka viņu intereses tiek aizskartas, jo Valērija Maligina mantinieču aizsegā darbojas "Repharm" grupa, kas savā kontrolē tiešā un netiešā veidā ir jau ieguvusi būtisku daļu "Olainfarm" akciju.

Iesniegumā teikts, ka, iepazīstoties ar "Repharm" grupas tiešā un netiešā kontrolē esošo sabiedrību un pilnvaroto pārstāvju saskaņotajām darbībām un balsojumiem "Olainfarm" akcionāru sapulcēs, slēpta un tieša kontrole attiecībā uz "Olainfarm" konstatējama no 2019.gada maija.

Mazākuma akcionāri lūdz FKTK izvērtēt, vai "Olainfarm" nav izveidojusies "Repharm" grupas faktiskā kontrole un būtu konstatējami un iestājušies Finanšu instrumentu tirgus likumā norādītie apstākļi, kur norādīts, ka "pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu iestājas arī tad, ja kontrole uzņēmumā ir iegūta netieši", tādējādi nodrošinot mazākuma akcionāru likumā garantētās tiesības.

Aģentūras LETA rīcībā esošās vairākas 2019.gada 30.maijā pie zvērinātas notāres Ilonas Ķibildes apliecinātās pilnvaras liecina, ka Valērija Maligina mantiniece un "Olainfarm" akcionāre Nika Saveļjeva pilnvarojusi "Repharm" patieso labuma guvēju Leiboviču pārvaldīt visas Saveļjevai piederošās "Olainfarm" un "Olainfarm" akcionāra "Olmafarm" kapitāldaļas.

Tostarp Saveļjeva pilnvarojusi Leiboviču viņas vārdā veikt visas nepieciešamās darbības Uzņēmumu reģistra Komercķīlu reģistrā, lai nodibinātu komercķīlu uz Saveļjevai piederošajām "Olmafarm" kapitāldaļām. Tas nepieciešams, lai, nepārsniedzot komercķīlas maksimālo summu 18,68 miljoni eiro, nodrošinātu Saveļjevas saistības par aizdevuma atmaksu Leibovičam.

Ar pilnvaru par "Olainfarm" kapitāldaļu pārvaldīšanu Saveļjeva pilnvarojusi Leiboviču piedalīties "Olainfarm" akcionāru sapulcēs ar visām akcionāra tiesībām, tostarp ar lēmumiem par "Olainfarm" gada pārskatu, peļņas izlietošanu, padomes locekļu, revidentu, kontrolieru un likvidatoru ievēlēšanu un atcelšanu, prasības celšanu pret padomes un valdes locekļiem un revidentu, vai par atteikšanos no prasības pret viņiem.

Tāpat Saveļjeva pilnvarojusi Leiboviču lemt par "Olainfarm" statūtu izmaiņām, pamatkapitāla palielināšanu vai samazināšanu, uzņēmumu vērtspapīru emisiju un konversiju, par "Olainfarm" darbības izbeigšanu vai turpināšanu, apturēšanu vai atjaunošanu un citiem jautājumiem.

Pilnvarā teikts, ka Leibovičam ir tiesības Saveļjevas vārdā saņemt no "Olainfarm" naudas līdzekļus, peļņu, dividendes un citus augļus.

Pilnvara Leibovičam arī piešķir tiesības noslēgt, labot un izbeigt akcionāru līgumus starp "Olainfarm" akcionāriem un parakstīt jebkurus citus dokumentus, kas saistīti ar akcionāru līgumiem starp "Olainfarm" akcionāriem.

Saveļjevas izdotās pilnvaras Leibovičam ir ar pārpilnvarojuma tiesībām un ir spēkā līdz 2023.gada 1.decembrim.

Savukārt "Repharm" 19.februārī aģentūru LETA informēja, ka grupas uzņēmums "Rīgas farmaceitiskā fabrika" iegādāsies tiesības 2023.gadā pirkt Annai Emīlijai Maliginai tieši un netieši piederošās "Olainfarm" akcijas.

Kompānijā informēja, ka "Rīgas farmaceitiskā fabrika" iegādājusies 100% "Farma Fund" kapitāldaļu, savukārt "Farma Fund" ir noslēgts līgums par tiesībām 2023.gadā iegādāties Annai Emīlijai Maliginai tieši un netieši piederošās "Olainfarm" akcijas.

"Farma Fund" ir veicis daļu no pirkuma samaksas Annai Emīlijai Maliginai un turpinās veikt maksājumus atbilstoši noslēgtajam grafikam. Noslēgtais darījums paredz noteiktu pasākumu izpildi no abām darījuma pusēm līdz 2023.gadam un nerada tiesības šobrīd rīkoties ar "Olainfarm" akcijām, uzsvēra "Repharm".

Kā ziņots, jau vairākus gadus notiek cīņa par kontroli "Olainfarm", tostarp Čehijas kompānija "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvusi par lielāko uzņēmuma akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas, tostarp bijušo "Olmafarm" valdes locekli Milanu Beļeviču.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē 30.aprīlī sākts kriminālprocess par iespējamām krāpnieciskām darbībām lielā apmērā pret "Olmafarm" no "Black Duck Invest" amatpersonu, Čehijas pilsoņu Vojteha Kačenas un Tibora Bokora puses, 26.-27.aprīlī noslēdzot, iespējams, viltotu līgumu par "Olmafarm" piederošo 42,5% "Olainfarm" akciju pārdošanu. No "Olmafarm" puses to parakstījusi bijusī valdes locekle Beļeviča.

Beļeviča apgalvo, ka 27.aprīlī kā "Olmafarm" valdes locekle noslēdza darījumu par 42,56% "Olainfarm" akciju pārdošanu Čehijas investoriem. Viņa par nepatiesu sauc cita potenciālā "Olainfarm" pircēja - "Repharm" grupas - sniegto informāciju, ko tagad izmeklē policija, par steigā īstenotu, krāpniecisku "Olainfarm" akciju pārdošanas darījumu.

"Patiesībā viss notika tieši otrādi - "Repharm" pārstāvji steigā centās panākt manis atcelšanu no amata, cerot, ka pēdējā brīdī izdosies izjaukt darījumu ar Čehijas investoriem, kas tika rūpīgi izstrādāts jau no pagājušā gada vasaras," pauda Beļeviča.

Darījuma beigu fāze aizsākās 26.aprīlī, bet līgums tika parakstīts naktī uz 27.aprīli, kad bija notikusi vienošanās par atsevišķām līguma niansēm, skaidroja Beļeviča. "Firmas.lv" pieejamā informācija gan liecina, ka Beļevičas paraksta tiesības bija spēkā līdz 27.aprīlim.

Jau ziņots, ka LETA rīcībā nonākušie Akcionāru līguma un Aizdevuma finansējuma līguma projekti, kuri datēti ar 2021.gada 15.martu, liecina, ka vairākas personas - visticamāk, Čehijas pilsoņi Kačena un Bokors, Beļeviča, "Olainfarm" padomes locekļi Haralds Velmers, Kārlis Krastiņš un, iespējams, citas personas, bija sākuši darbības, kas vērstas uz kontroles pārņemšanu pār "Olainfarm".

Krastiņš aģentūrai LETA atzina, ka piedalījies sarunās ar dažādiem investoriem, taču neviens no šiem piedāvājumiem nav rezultējies ar kādu līgumu vai darījumu.

Viņš pastāstīja, ka pēdējo divu gadu laikā investoriem bija zināms, ka bijušā "Olainfarm" īpašnieka, nelaiķa Valērija Maligina mantinieces Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina vēlas pārdot sev piederošās akcijas, tāpēc pie Krastiņa vērsušies daudzu investoru pārstāvji.

Krastiņš skaidroja, ka runājis gan ar "Repharm" grupu un tās līdzīpašnieku Leiboviču, gan Čehijas investoriem no "BHM Group", gan kāda Ņujorkas investīciju fonda pārstāvjiem un citiem investoriem, jo investīciju vidē šī mantinieču vēlme pārdot akcijas bijusi labi zināma.

"Bija vairākas sarunas, taču neviens no šiem piedāvājumiem nav rezultējies ar kādu līgumu vai darījumu. Neesmu vienojies ne ar vienu investoru un man nepieder neviena "Olainfarm" akcija," uzsvēra Krastiņš.

Jau ziņots, ka "Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājusies 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.