"ZZ Dats": "ViVaT" būtu iespējams attīstīt arī plašākai izmantošanai

Rīga, 20.maijs, LETA. Vienoto vakcinācijas tīklu "ViVaT" būtu iespējams attīstīt arī plašākai izmantošanai, ne tikai vakcinācijā pret Covid-19, intervijā aģentūrai LETA atzina "ViVaT" izstrādātāja - SIA "ZZ Dats" - direktors Edžus Žeiris.

Runājot tieši par "ViVaT", Žeiris uzsvēra, ka, pirmkārt, ir jāsaprot, kā sistēmas pasūtītājs to turpmāk plāno attīstīt, bet viņa, kā informācijas tehnoloģiju (IT) profesionāļa, viedoklis esot, ka to noteikti var attīstīt arī turpmāk.

"Mēs esam veidojuši to samērā universālu, un ļoti daudz darba ieguldīts gan sistēmā pašā, gan reģistru un ārstniecības sistēmu integrācijās. To vajadzētu izmantot arī turpmāk," teica Žeiris.

Tāpat viņš atzīmēja, ka nav zināms, kā būs ar vakcināciju pret Covid-19 ilgākā laika posmā. "Varbūt tā būs ikgadēja, līdz ar to šai sistēmai noteikti ir nākotne. Protams, visas citas vakcinācijas arī varētu iekļaut sistēmā. Kaut vai gripas pote vai ērču encefalīta pote, vai jebkuras citas potes.

Žeiris uzskata, ka sistēmu varētu izmantot vēl plašāk - arī jebkuram pierakstam pie ārsta. "Kaut vai vēža skrīningi vai jebkurš nosūtījums. Piemēram, nosūta cilvēku uz magnētisko rezonansi, un viņam ir jāatrod, kur pierakstīties. Nebūtu jāiet, jāmeklē, jāzvanās apkārt, kur ir kādas vietas, kur ir brīvie pieraksta laiki. Ja ir šāda sistēma, kur ir pieejamie laiki, - apskatos, redzu, ka tuvākie pieejamie laiki, piemēram, Daugavpilī. Varbūt es arī aizbraukšu uz turieni," stāstīja "ZZ Dats" direktors.

Viņš pauda, ka arī kopuma sistēma paver iespēju vienotās rindas attīstīšanā. "Piemēram, bērnudārza rindas. Piesaka bērnu piecos bērnudārzos, bet vienlaicīgi jau viņš iet tikai vienā bērnudārzā. Un tas pats arī medicīnas aprūpē - ja ir jāpiesakās pie speciālista uz konsultāciju, es vienlaicīgi varu gaidīt rindu piecās iestādēs, bet saņemšu pirmajā, pārējās automātiski var anulēt," skaidroja Žeiris.

Jau ziņots, ka "ZZ Dats" izstrādā vakcinācijas pret Covid-19 procesa pārvaldības IT risinājumu, kas darbu sāka šā gada 19.aprīlī.

Līgums par risinājuma izstrādi noslēgts starp pasūtītājiem - Veselības ministriju, Nacionālo veselības dienestu, Slimību kontroles un profilakses centru - un izpildītāju "ZZ Dats", kas kā apakšuzņēmējus piesaistīs SIA "Kleintech Services", SIA "Mobilly", SIA "Blue Bridge Technologies", SIA "Meditec", SIA "Rixcat" un SIA "Datamed".

Kompānija "ZZ Dats" reģistrēta 1995.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 35 571 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums pieder Mārim Ziemam (52,5%) un Ingai Ziemai (47,5%). 2020.gadā "ZZ Dats" strādāja ar 8,839 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 42,9% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī ar 1,28 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā 2019.gadā.

Pilnu interviju lasiet: https://www.leta.lv/plus/DC058413-64C5-42CB-85B8-6217F8536223/