"Tele2" un "Bite Latvija" nepārsūdzēs SPRK lēmumu par uzņēmumu radiofrekvenču koplietošanu

Rīga, 6.maijs, LETA. Mobilo sakaru operatori SIA "Tele2" un SIA "Bite Latvija" nepārsūdzēs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmums par uzņēmumu radiofrekvenču koplietošanu, aģentūrai LETA apliecināja "Tele2" pārstāvis Oskars Fīrmanis.

"Ņemot vērā SPRK lēmumu, esam nolēmuši realizēt citu infrastruktūras koplietošanas variantu, kuram papildu SPRK atļauja nebūs vajadzīga. Šī modeļa maiņas rezultātā netiks koplietotas radiofrekvences," sacīja Fīrmanis.

Jau vēstīts, ka SPRK marta beigās paziņoja, ka atļāvusi "Tele2" un "Bite Latvija" kopīgi izmantot daļu no frekvencēm.

Regulatora lēmums ļauj "Tele2" un "Bite Latvija" kopīgi izmantot frekvences 44% apmērā no kopējā to lietošanā esošā apmēra. Atlikušo frekvenču daļu, ko SPRK liedza kopīgi izmantot, katrs operators joprojām turpinās lietot individuāli. Abiem operatoriem šīs sadarbības ietvaros būs arī iespēja kopīgi izmantot tiem piederošo infrastruktūru - torņus, mastus, iekārtas un bāzes stacijas.

Dienu pēc SPRK lēmuma paziņošanas abi operatori izplatīja kopīgu paziņojumu, kurā SPRK tika pārmests, ka iestādes lēmums ir nepilnīgs, jo koplietošana ir atļauta mazāk nekā pusei operatoru lietošanā esošā spektra apmēra.

"Bite Latvija" un "Tele2" pārstāvji uzsvēra, ka šāds SPRK lēmums liedz arī kopīgi izmantot frekvences, kas svarīgas efektīvas 5G infrastruktūras izveidei nākotnē. "Tas nedod iespēju panākt ieguvumus, kurus pilnvērtīga mobilo sakaru infrastruktūras koplietošana varētu sniegt Latvijas iedzīvotājiem, apkārtējai videi un ekonomikai," uzsvēra uzņēmumos.

Ziņots arī, ka Zviedrijā bāzētā telekomunikāciju grupa "Tele2 Group" 2019.gada 3.jūnijā parakstīja vienošanos ar mobilo sakaru operatoru "Bite", lai veidotu kopuzņēmumu ar mērķi Latvijā un Lietuvā būvēt un pārvaldīt mobilos tīklus. Šī partnerība paredz koplietot aktīvo un pasīvo tīklu infrastruktūru un 2G, 3G, 4G, kā arī 5G sakaru pārraidi.

Šim mērķim tika izveidots uzņēmums SIA "Centuria", kas reģistrēts 2019.gada septembrī. Kompānijas pamatkapitāls ir divi miljoni eiro, un tās kapitālā "Bite Latvija" un "Tele2" katrai pieder pa 50%.

Kompānija "Tele2" reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2".

Savukārt "Bite Latvija" reģistrēta 2005.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 99,085 miljoni eiro. "Bite Latvija" 100% kapitāldaļas pieder "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums. Savukārt "Bite Latvija" patiesie labuma guvēji ir Lielbritānijas pilsonis Džons Karls Hāns un ASV pilsonis Džonatans Milsons Nelsons.