Ādažos atvērta ātrās apkalpošanas medicīnas klīnika

Rīga, 9.marts, LETA. Ādažos degvielas uzpildes stacijā "Viada" uzņēmums SIA "Minute Clinic" atvērusi pirmo ātrās apkalpošanas medicīnas klīniku "1 min. klīnika", kuras izveidē investēti 100 000 eiro, aģentūru LETA informēja "Minute Clinic" pārstāvji.

Uzņēmuma pārstāve Dace Vesterdāle piebilda, ka Latvijā ir plānots atvērt vismaz 15 šādas klīnikas, sākotnēji Pierīgā - Jūrmalā, Piņķos, Mārupē, Salaspilī un Ķekavā, vēlāk arī citās Latvijas pilsētās, bet pēc tam plānots izvērst klīniku tīklu arī reģionāli. Nākamo klīniku plānots atvērt tuvāko trīs mēnešu laikā.

Pirmā "1 min. klīnika" piedāvā iespēju pacientiem saņemt tūlītēju ambulatoro aprūpi. Pēc veiktā pieraksta, pacienti tajā pašā dienā varēs ierasties saņemt medicīnas pakalpojumus. Klīnika būs atvērta septiņas dienas nedēļā, tostarp arī svētku dienās, no plkst.7 līdz 23.

"1 min. klīnika" izveidota degvielas uzpildes stacijā, jo tādējādi tā ir ērti sasniedzama ar automašīnu, turklāt blakus vienmēr pieejama bezmaksas stāvvieta.

"Minute Clinic" valdes locekle un biznesa idejas autore Ramona Mežale norādīja, ka rūpīgi izsvērts arī šobrīd aktuālais jautājums - epidemioloģiskā drošība. Uzgaidāmā telpa būs pacientu automašīna, līdz ar to pacienti varēs izvairīties no kontakta ar citiem apmeklētājiem. Informācija par kabinetu pieejamību būs izvietota klīnikas ārpusē, un pacients redzēs atlikušo laiku līdz viņa vizītes sākumam.

"Līdz šim, lai saņemtu pirmreizēju vizīti pēkšņu un hronisku slimību saasinājumā, pacientam bieži bija jāgaida garā rindā, un trūka iespēju saņemt medicīnas pakalpojumus ārpus mediķu ierastā darba laika. Ja cilvēkam rodas ar veselību saistītas, akūtas problēmas, risinājums ir nepieciešams nekavējoties. "1 min. klīnikā" mediķi pielāgosies pacienta vajadzībai saņemt medicīnas pakalpojumu tiklīdz būs šāda vajadzība, nevis otrādi," pauda Mežale. 

"1 min. klīnikā" būs iespējams saņemt diagnostiku un medicīnas pakalpojumus akūtu, dzīvību neapdraudošu saslimšanu gadījumos, tāpat veikt vakcināciju, nodot laboratorijas analīzes un veikt cita veida manipulācijas. 

Ādažos atvērtā "1 min. klīnika" ir pirmā šī koncepta medicīnas iestāde. "Mēs vēlamies nodrošināt, lai ātras apkalpošanas medicīnas aprūpes klīnikas ir pieejamas pacientiem arī citviet Latvijā, izvietojot tās blakus degvielas uzpildes stacijām, kas ir viegli sasniedzamas ar auto," pauda Mežale.

Viņa piebilda, ka ātrās apkalpošanas klīnikas ir daļa no veselības aprūpes sistēmas daudzviet pasaulē, jo tās papildina un savā veidā atvieglo citas medicīnas nozares struktūras, piemēram, ASV ir sastopamas gan "walk-in" klīnikas, kas atrodas lielveikalos vai blakus aptiekām, gan klīnikas blakus degvielas uzpildes stacijām, kuras bieži izmanto tālbraucēji.

Uzņēmums "Minute Clinic" reģistrēts 2020.gada jūlijā, un tā pamatkapitāls ir 30 100 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma īpašnieki ir Mežale (51%), Daira Jonase (19%), Nauris Grosu (15%) un Kristaps Ronis (15%).