LMT koncerna provizoriskā peļņa pērn samazinājusies līdz 27 miljoniem eiro

Rīga, 29.janv., LETA. Mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" (LMT) koncerna apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 228 miljoni eiro, bet peļņa veidoja 27 miljonus eiro, aģentūrai LETA pavēstīja LMT Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Valdis Jalinskis.

Tādējādi, pēc aģentūras LETA aprēķiniem, uzņēmuma konsolidētais apgrozījums pērn samazinājies par apmēram 0,4%, kamēr peļņa sarukusi par apmēram 6,8%.

LMT arī informēja, ka kompānijas EBITDA jeb peļņa pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem 2020.gadā veidoja 73,5 miljonus eiro, savukārt LMT klientu pieslēgumu skaits pieauga līdz 1,32 miljoniem.

Jalinskis uzsvēra, ka LMT pagājušajā gadā turpināja attīstīt tīklu, kopā ar partneriem izstrādājot jaunus informācijas tehnoloģiju risinājumus 5G izmantošanai un iesaistoties ārkārtējās situācijas spriedzes mazināšanā gan valstiskā līmenī, gan individuāli katram klientam.

Viņš arī atzina, ka telekomunikāciju nozarei, gluži tāpat kā daudzām citām nozarēm, 2020.gads bijis izaicinājumiem pilns.

"Pandēmijas radītie apstākļi veicinājuši izmaiņas gan biznesa, gan iedzīvotāju uzvedības modeļos: pieaugusi e-komercijas nozīme un digitālā transformācija," pauda Jalinskis, atzīmējot, ka Covid-19 pandēmija mainījusi arī tehnoloģiju un mobilo pakalpojumu patēriņa paradumus Latvijā, tostarp lielākajai daļai iedzīvotāju, pārejot uz darbu un mācībām attālināti, būtiski audzis datu pārraides patēriņš.

Jalinskis minēja, ka pēdējo triju gadu laikā mobilā tīkla lietošanas apmēri auguši trīs reizes, bet pandēmijas laikā - vēl par trešdaļu. 2020.gadā katrs LMT klients vidēji mēnesī patērēja 26,6 gigabaitus. Tāpēc LMT turpināja attīstīt tīklu, uzstādot, paplašinot un modernizējot 392 bāzes stacijas, kopējam staciju skaitam pārsniedzot 1450.

Kopumā 2020.gadā tīkla un tehnoloģiju attīstībā LMT investējis 25 miljonus eiro, tostarp izvēršot Latvijā 5G tīklu.

"Covid-19 krīze ir veicinājusi iedzīvotāju paradumu maiņu, paātrinot visas pasaules virzību uz tā saucamo ceturto industriālo revolūciju un digitālo sabiedrību. Strauji augot datu patēriņam, tīkla kvalitāte arvien vairāk ietekmēs sabiedrības funkciju nodrošināšanu un veselu tautsaimniecības nozaru spēju izdzīvot. Tāpēc arī šogad plānojam turpināt vēl aktīvāk investēt tīkla attīstībā, lai nodrošinātu augstu pakalpojumu kvalitāti," pauda LMT prezidents Juris Binde.

Uzņēmumā arī informēja, ka Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā LMT nodrošināja 2266 viedierīces un bezmaksas internetu attālinātām mācībām bērniem visā Latvijā, deva ieguldījumu medicīnas un kultūras jomas digitalizācijā, kā arī iesaistījies lietotnes "Apturi Covid" izstrādes komandā. Iniciatīvas "Veselai Latvijai" ietvaros LMT nodrošināja Latvijas lielākajām slimnīcām un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam vairāk nekā 1000 iekārtu, pieslēgumu un risinājumu attālināta darba veikšanai.

Sadarbojoties ar vietējiem un starptautiskiem uzņēmumiem un universitātēm, LMT turpina attīstīt ar 5G tīklu un lietu internetu saistītās inovācijas. Sadarbībā ar tehnoloģiju uzņēmumu "MikroTik" izveidota pirmā 5G laboratorija Latvijā, kurā tiek testēti jaunākie 5G tehnoloģiju risinājumi. Tāpat LMT izstrādājis vairākus inovatīvus risinājumus dronu, viedpilsētu, lietu interneta, digitālo ceļu, savienoto auto un sabiedrības drošības jomā.

Jau vēstīts, ka LMT koncerna apgrozījums 2019.gadā bija 229,008 miljoni eiro, kas bija par 5,9% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa palielinājās par 1,3% un bija 28,962 miljoni eiro.

LMT reģistrēta 1992.gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 817 000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. LMT kapitālā 49% pieder "Telia Company" un tās meitasfirmai "Sonera Holding", pa 23% akciju pieder SIA "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"". "Telia Company" pieder 49% "Tet" kapitāldaļu, bet Latvijas valstij "Possessor" personā - 51%.