"Latvijas namsaimnieks" renovējis vēsturiska nama fasādi Ģertrūdes ielā

Rīga, 14.janv., LETA. Apsaimniekošanas uzņēmums "Latvijas namsaimnieks" renovējis fasādi vēsturiskam namam Ģertrūdes ielā 103, Rīgā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kompānijā norādīja, ka projekta kopējās izmaksas ir apmēram 165 000 eiro. Summu daļēji sedza dzīvokļu iedzīvotāju biedrība, bet atlikušajai summai "Latvijas namsaimnieks" palīdzējis piesaistīt aizdevumu, kuru turpmāk noteiktu laiku iekļaus komunālo maksājumu rēķinā.

Ņemot vērā, ka nams atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā, fasādes renovācija saskaņota ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi.

Arhitekta Fridriha Šefela piecu stāvu mūra ēka celta 1910.gadā. Ēkas arhitektūra ieturēta jūgendstila tradīcijās - tai ir augstu izbūvēts cokola stāvs un fasādes dekori otrā un piektā stāva līmenī. Ēka joprojām pilda sākotnējo funkciju - tas ir īres nams ar veikalu telpām.

Kompānijas pārstāvji norādīja, ka vairākus gadu desmitus ēkas fasāde bija ļoti nepievilcīga, aprakstīta ar grafiti un nesakopta. Tas lielā mērā saistīts ar nesakārtotajām īpašuma attiecībām un faktu, ka daudzi dzīvokļi bija ilgstoši neapdzīvoti. Rīgas pilsētas pašvaldības būvvalde atzina ēkas fasādi par avārijas stāvoklī esošu, savukārt atbilstoši šim atzinumam ēkā dzīvojošajiem draudēja palielināta nekustamā īpašuma nodokļa likme.

2019.gadā Ģertrūdes ielas 103 nama dzīvokļu biedrība vērsās pie "Latvijas namsaimnieka" ar lūgumu īstenot fasādes renovācijas projektu. "Latvijas namsaimnieks" organizēja fasādes atjaunošanai nepieciešamo dokumentāciju, veica saskaņošanu būvvaldē un Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē, organizēja būvuzraudzību, celtniecības uzņēmumu atlasi un pārstāvēja dzīvokļu īpašnieku kopību komunikācijā ar visiem pakalpojumu sniedzējiem.

"Latvijas namsaimnieka" valdes priekšsēdētājs Mihails Čerņavskis pavēstīja, ka fasādes renovācijas darbi aizņēma gandrīz divus gadus. Renovācijas laikā nomainīti logi, nosiltināta ēkas fasāde, atjaunota dekoratīvā apdare, atjaunots ieejas durvju portāls un ēka nokrāsota.

"Latvijas namsaimnieks" reģistrēts 1995.gadā, un tā pamatkapitāls ir 28 400 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir SIA "City Service", liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Lietuvas pilsoņi Lins Samuolis, Andrjus Janukonis un Gintauts Jaugielavičs. 2019.gadā "Latvijas namsaimnieks" strādāja ar 2,24 miljonu eiro apgrozījumu un 19 273 eiro zaudējumiem.

"Latvijas namsaimnieks" apsaimnieko ēkas Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās ar kopējo platību vairāk nekā 700 000 kvadrātmetru. Uzņēmums ir daļa no starptautiskā nekustamā īpašuma apsaimniekotāja "City Service" grupas, kas darbojas Baltijas, Polijas, Spānijas un Krievijas tirgos.