"Latraps" plāno emitēt obligācijas piecu miljonu eiro apmērā graudu termināļa "Alpha osta" iegādei

Rīga, 11.dec., LETA. Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Latraps" izsludinājusi piedāvājumu tās biedriem iegādāties slēgtās emisijas obligācijas kopumā piecu miljonu eiro apmērā, lai piesaistītu līdzekļus graudu termināļa "Alpha osta" iegādei, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Par iegūtajiem līdzekļiem plānots nopirkt 50% plus vienu daļu vienā no Rīgas brīvostas uzņēmumiem - "Alpha osta" - un tādējādi iegūt ostu, kas nepieciešama efektīvākai labības tirdzniecībai.

"Alpha ostas" vidējā iekraušanas jauda ir 9000 tonnu dienā, bet kopējais graudu glabāšanas apmērs - virs 100 000 tonnu. Tās piestātnē var apkalpot visdažādākās kravnesības kuģus, ieskaitot "Panamax" izmēra ar kopējo ietilpību 70 000 tonnu.

Pēc "Latraps" pārstāvju paustā, līdz ar savas ostas iegādi kooperatīvās sabiedrības biedri iegūs gan iespēju ātrāk nogādāt graudus kuģos, gan uzglabāt tos ostā, gan papildus nopelnīt no ostas darbības.

"Jau gadiem ilgi esam lolojuši sapni par savu graudu pārkraušanas termināli. Pateicoties ģeopolitiskām pārmaiņām, šobrīd mums ir radusies iespēja iegādāties kontrolpaketi ostas terminālī Rīgā, kas atbilst gandrīz visām mūsu vēlmēm - jaudīga dzelzceļa un auto piekļūšana un pieņemšana, "Panamax" kuģu dziļums, jaudīga kuģu uzkraušanas infrastruktūra, sākotnēji pietiekošas un graudu pārkraušanai atbilstošas glabāšanas jaudas, tālākas attīstības iespējas un liela pieredze darbā ar beramkravām," pauda "Latraps" valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža.

Vienas obligācijas nominālvērtība ir 1000 eiro, un tās var iegādāties uz trim dažādiem termiņiem. Obligācijas plānots emitēt 2020.gada 23.decembrī.

Tostarp "Latraps" piedāvā iegādāties trīs gadu obligācijas miljona eiro apmērā ar fiksēto kupona likmi 3% gadā un dzēšanas termiņu 2023.gada 23.decembrī, četru gadu obligācijas miljona eiro apmērā ar fiksēto kupona likmi 4% gadā un dzēšanas termiņu 2024.gada 23.decembrī, kā arī piecu gadu obligācijas trīs miljonu eiro apmērā ar fiksēto kupona likmi 5% gadā un dzēšanas termiņu 2025.gada 23.decembrī.

Slēgtā obligāciju emisija nozīmē, ka obligācijas pēc to emisijas netiks tirgotas biržā, tādējādi, ja obligacionāri vēlēsies pārdot tiem piederošos vērtspapīrus, pircējs būs jāmeklē starp kooperatīva biedriem. Obligācijas pieejamas "Latraps" grupas kooperatīvu - "Kuziks" un "Barkavas arodi" - biedriem (juridiskām un fiziskām personām) un "Latraps" darbiniekiem.

Jau vēstīts, ka Konkurences padome trešdien, 9.decembrī, atļāva "Latraps" piederošajai SIA "ASNS Investment" iegūt ietekmi pār "Alpha osta".

"ASNS Investment" pamatdarbība ir holdingkompāniju darbība un tās vienīgais īpašnieks ir "Latraps", kas galvenokārt nodarbojas ar graudaugu, lauka pupu, rapša un augkopības ražošanas izejvielu pārdošanu. Savukārt "Alpha osta" nodarbojas ar kravu, tostarp graudaugu, pākšaugu un rapša iekraušanu un izkraušanu Rīgas brīvostā un dzelzceļa pakalpojumu starpniecību, veicot kravas piegādi līdz ostas terminālim.

"Latraps" reģistrēta 2000.gadā. "Latraps" apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2018.gada 1.jūlija līdz 2019.gada 30.jūnijam, bija 198,867 miljoni eiro, bet peļņa - 664 704 eiro, liecina "Firmas.lv".

Savukārt "Alpha osta" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 735 715 eiro. Uzņēmuma kapitālā 52% pieder Igoram Pedo, bet 48% - Kiprā reģistrētai kompānijai "Rokryma Limited". "Alpha osta" 2019.gadu noslēdza ar 8,53 miljonu eiro apgrozījumu un septiņu miljonu eiro peļņu.