Binde: 5G ir vienkārši nākamais solis izaugsmē

Rīga, 11.nov., LETA. Saistībā ar 5G tehnoloģiju ieviešanu ir sabiedrībā radīt izpratni, ka tas vienkārši ir nākamais solis izaugsmē, trešdien Baltijas ekosistēmas forumā "5G Techritory" teica SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) prezidents Juris Binde.

Viņš norādīja, ka 5G izaugsmē ir vairāki svarīgi aspekti, vienam no tiem esot sociālajam. "Patlaban par 5G saceltā ažiotāža tā attīstībā iesaistītajām pusēm noteikti nepalīdz, jo daļa cilvēku tic, ka 5G tīkls ir kādā veidā saistīts ar Covid-19 pandēmiju, tomēr tās ir "plakanās Zemes teoriju" piekritēju versijas," atzīmēja Binde.

LMT prezidents pauda, ka ir ļoti svarīgi cilvēkos attīstīt digitālo izpratni, lai ļautu saprast, ka digitālā transformācija nav tikai "pāreja no papīra lapas uz "MS Office" "Excel" darba lapu".

Binde atzīmēja, ka 5G sakarā ir svarīgi saprast arī to, ka šī tehnoloģija nākotnē spēlēs ļoti nozīmīgu lomu vispārējā valstu ekonomiskajā attīstībā, un dažas valstis, kas jau spējušas apgūt 5G, to jau pašlaik izmanto savā labā.

Savukārt uz jautājumu par to, cik ilgā laikā 5G varētu kļūt par reālu preci, Binde norādīja, ka, objektīvi raugoties, lai nodrošinātu pilnu 5G pārklājumu, būtu nepieciešami vēl apmēram pieci līdz desmit gadi.

Jau vēstīts, ka trešdien un ceturtdien, 12.novembrī, Rīgā notiek 3. Baltijas ekosistēmas forums "5G Techritory", virtuāli pulcējot vairāk nekā 180 pasaules 5G nozares līderu. Foruma mērķis ir veicināt Baltijas jūras reģiona valstu valdību, mobilo tīklu operatoru, 5G produktu attīstītāju un pētniecības institūtu ciešāku sadarbību tālākai reģiona izaugsmei tehnoloģiju jomā.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", LMT pagājušajā gadā strādāja ar 186,099 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 9,3% un bija 30,566 miljoni eiro.

LMT reģistrēta 1992.gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 817 000 eiro. LMT lielākā īpašniece ir Zviedrijas telekomunikāciju kompānija "Telia Company", kam tieši un netieši pieder apmēram 60% daļu, bet 40% kontrolē Latvijas valsts.

LMT kapitālā 49% pieder "Telia Company" un tās meitasfirmai "Sonera Holding", pa 23% akciju pieder SIA "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"". "Telia Company" pieder 49% "Tet" kapitāldaļu, bet Latvijas valstij "Possessor" personā - 51%.