"Valmiermuižas alus" apgrozījums deviņos mēnešos krities par 1%

Rīga, 27.okt., LETA. Alus darītavas SIA "Valmiermuižas alus" apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 4,53 miljoni eiro, kas ir par 1% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, aģentūra LETA noskaidroja uzņēmumā.

Kā norādīja "Valmiermuižas alus" pārstāvji, lielāko apgrozījuma kritumu uzņēmums piedzīvoja pavasarī, kad alus darītava pārdeva par 30% mazāk alus nekā gadu iepriekš. Covid-19 krīzes ietekmē arī restorānos un bāros šī gada deviņos mēnešos pārdots par 40% mazāk "Valmiermuižas alus" nekā 2019.gadā. Taču tam sekojusi ražīga vasara, trīs mēnešos pārdodot 902 660 litru alus.

"Valmiermuižas alus" saimnieks Aigars Ruņģis atzīmēja, ka uzņēmums radījis jaunas alus garšas, ko piedāvā alus baudītājiem Latvijā un citur pasaulē, līdz gada beigām plānojot prezentēt vēl kādu jaunu garšu. Pērn Valmiermuižā atklātā alus darbnīca ir devusi lielu artavu īpašu alus garšu radīšanai mazos apjomos.

Veidojot alus baudīšanas kultūru Latvijā, 2020.gada deviņos mēnešos ir izdevies vairāk nekā dubultot "Kokmuižas" eilu pārdošanu. "Pavasarī amatu alus cienītājiem sākām piedāvāt "Kokmuižas" bezalkoholisko eilu garšas, kas ieguvušas atzinību un savu cienītāju loku. Savukārt "Nameja medalus" pārdošanu šī gada deviņos mēnešos izdevies palielināt par 60%. Pavasarī ieviesām arī gaišo medalu, kas tagad jau nopērkams lielākajās Latvijas veikalu ķēdēs," stāstīja Ruņģis.

Šā gada deviņos mēnešos par 12% audzis zelteru "Gardu Muti" apgrozījums, kopējam apjomam esot 109 622 litru. A. Ruņģis: "Zelterus brūvējam tikai no Latvijas dārzos un mežos ievāktām veltēm, lai atbalstītu vietējos zemniekus un saglabātu Latvijai raksturīgās garšas," uzsvēra Ruņģis.

Vienlaikus "Valmiermuižas alus" vadītājs atzīmēja, ka pārdošana eksportā uz Īriju šī gada deviņos mēnešos augusi par 20%, Īrijai kļūstot par otro lielāko Valmiermuižas eksporta tirgu aiz Igaunijas. 2020.gada pavasarī tika uzsākts "Valmiermuižas alus" eksports arī uz Lielbritāniju. Tur "Valmiermuižas alus" brūvējumi nopērkami vismaz 30 dažādās pilsētās, un jau veikti vairāki atkārtoti pasūtījumi. Regulārs eksports uz Lietuvu, Igauniju, Somiju, Zviedriju, Dāniju, Īriju un Lielbritāniju ļaujot cerēt, ka šogad kopējais "Valmiermuižas alus" eksporta apjoms tiks saglabāts pagājušā gada līmenī.

Tāpat "Valmiermuižas alus" saimnieks izceļ interneta tirdzniecības nozīmi. "Mazajām alus darītavām, kurām lielu pārdošanas daļu veido restorāni, bāri un pasākumi, šis ir īpaši grūts laiks. Tādēļ no novembra Valmiermuižas interneta tirgotavā sāksim piedāvāt arī populārākās citu Latvijas mazo brūžu alus garšas, tā atbalstot un popularizējot amata alu Latvijā," akcentēja Ruņģis.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", "Valmiermuižas alus" pērn strādāja ar 5,684 miljonu eiro apgrozījumu un 3521 eiro peļņu.

"Valmiermuižas alus" reģistrēta 2005.gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 1,397 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir "Valmiermuižas ieguldījumu fonds", kurā 60% daļu pieder Ruņģim, 24% - Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenvervaltungs AG" (ILAG), bet 16% - Vācijas uzņēmumam "Thinkflink GmbH".