Krievijas izklaides kanāla "TNT" translētāju "Global Media" par informācijas nesniegšanu soda ar 7463 eiro

Rīga, 23.okt., LETA. Konkurences padome (KP) par informācijas nesniegšanu piemērojusi 7463 eiro naudas sodu Krievijas izklaides kanāla "TNT" translācijas nodrošinātājam SIA "Global Media".

Oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētā KP informācija liecina, ka konkurences uzraugs 2019.gada jūnijā ierosināja lietu par Konkurences likumā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu televīzijas kanālu izplatītāja SIA "TEM LV" darbībās. Minētais uzņēmums ietilpst SIA "Baltijas Mediju alianse".

Lietas ietvaros KP ieguva informāciju par nespecializētu tēmu programmu krievu valodā izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgu Latvijas teritorijā, lai noteiktu konkurences apstākļus šajā tirgū. Informācija tika iegūta no vairākiem tirgus dalībniekiem - televīzijas programmu licenču pārdevējiem un televīzijas operatoriem.

Tā kā "Global Media" Latvijā izplata dažādas televīzijas programmas, tostarp krievu valodā, KP nosūtīja "Global Media" vairākus informācijas pieprasījumus ar lūgumu sniegt uz "TEM LV" lietu attiecināmu informāciju. Lai arī "Global Media" atbildi uz minētajiem informācijas pieprasījumiem KP varēja sniegt gadu, tomēr konkurences uzraugs to nesaņēma.

Līdz ar to KP šā gada 27.augustā pret "Global Media" ierosināja lietu, jo uzņēmums pārkāpa Konkurences likumā noteikto atbildību sniegt informāciju konkurences uzraugam.

Vēlāk "Global Media" KP skaidrojusi, ka tā nokavējusi atbildes sniegšanas termiņu, jo nav savlaicīgi saņēmusi KP paziņojumu "Global Media" juridiskajā adresē. 

"Lai noskaidrotu kavēšanās iemeslus, pēc paziņojuma saņemšanas "Global Media" nekavējoties sazinājās ar Latvijas Pastu un noskaidroja, ka, iespējams, ierakstītās vēstules netika nogādātas "Global Media", jo adrese Kuģu iela 10-1, Jūrmala, nav pasta adrešu reģistrā un katrs jaunais pastnieks var rīkoties dažādi ar "Global Media" adresētajām vēstulēm," konkurences uzraugam skaidroja uzņēmumā.

Savukārt KP norādīja, ka "Global Media" kā jebkuram Latvijā reģistrētam uzņēmumam ir jānodrošina tai adresētas korespondences saņemšana juridiskajā adresē, tostarp savlaicīgi sekojot līdzi, vai uzņēmums tā juridiskajā adresē ir sasniedzams.

Par informācijas nesniegšanu KP pieņēma lēmumu uzlikt "Global Media" naudas sodu 0,2% apmērā no uzņēmuma 2019.gada neto apgrozījuma jeb 7463 eiro.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "Global Media" reģistrēta 2016.gada martā. Tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. 70% uzņēmuma daļu pieder Adilbekam Žanabajevam, 28,5% - Andžejam Pjateckim, bet 1,5% - Jeļenai Kičikovai.

2019.gadu "Global Media" noslēdza ar 3,73 miljonu eiro apgrozījumu un 748 697 eiro peļņu.