Fermas "Apriķi Bacon" ugunsgrēkā bojā gājušās cūkas iznīcinās uzņēmuma teritorijā

Rīga, 23.okt., LETA. Cūku fermas "Apriķi Bacon" ugunsgrēkā bojā gājušās cūkas sadedzinās uzņēmuma teritorijā, liecina SIA "Nygaard International" prokūristes Jekaterinas Kuzminas paziņojums Aizputes novada pašvaldības mājaslapā.

Uzņēmums ir izstrādājis ugunsgrēka seku likvidācijas plānu un saskaņojis to ar Pārtikas un veterināro dienestu, Valsts vides dienestu un Aizputes novada domi

18.oktobrī "Nygaard International" piederošajā cūku audzēšanas kompleksā "Apriķi Bacon" notika ugunsgrēks, kā rezultātā gāja bojā ap 5000 dažāda vecuma cūkas, kuras pēc ugunsgrēka ir nepieciešams likvidēt.

"Nygaard International" informēja, ka lūdzis SIA "Grow Energy", kas nodarbojas ar dzīvnieku utilizāciju pakalpojumu sniegšanu, veikt bojā gājušo cūku likvidāciju. Taču minētais uzņēmums nepieņem apdegušu dzīvnieku līķus ar plastmasas un koka piemaisījumiem.

Tādējādi "Nygaard International" nav iespējams veikt bojā gājušo cūku likvidēšanu krematorijā. Ugunsgrēkā bojā gājušo cūku līķi tiks likvidēti līdz 28.oktobrim, tos sadedzinot cūku audzēšanas kompleksa "Apriķi Bacon" teritorijā, tālāk no koplietošanas ceļa.

Uzņēmums skaidroja, ka ir plānots ar traktoriem dzīvnieku līķus novietot vienā kaudzē, pa virsu uzlikt sausus koka dēļus un šo kaudzi sadedzināt. SIA "Nygaard International" par dedzināšanas uzsākšanas laiku un ilgumu informēs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD).

Kā vēstīts, pagājušās nedēļas nogalē notikušajā ugunsgrēkā, kas izcēlās Aizputes novada Lažas pagastā "Nygaard International" piederošajā cūku fermā, iznīcinātas būves, iekārtas un dzīvnieki vairāku miljonu eiro vērtībā.

Visi nodegušie aktīvi bija apdrošināti.

Pēc Lauksaimniecības datu centra sniegtās informācijas, SIA "Nygaard International" ganāmpulkā 1.oktobrī bijušas reģistrētas 8468 cūkas.

"Nygaard International" 2019.gadā strādāja ar 1,997 miljonu eiro apgrozījumu un 1,097 miljonu eiro peļņu. Kompānija reģistrēta 1999.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,103 miljoni eiro. Uzņēmuma īpašniece ir Dānijā reģistrēta kompānija "DK-Latvia Farming", patiesie labuma guvēji - četri Dānijas pilsoņi, liecina informācija "Firmas.lv".