Bez rezultāta beidzies iepirkums elektroautobusu uzlādes staciju infrastruktūras izbūvei Ventspilī

Rīga, 15.sept., LETA. Bez rezultāta beidzies iepirkums elektroautobusu uzlādes staciju infrastruktūras izbūvei Ventspilī, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Iepirkums pārtraukts, jo vienīgā pretendenta SIA "Volts-1" iesniegtais tehniskais piedāvājums neatbilda iepirkuma dokumentos noteiktajām prasībām.

Patlaban ir izsludināts iepirkums par būvuzraudzības pakalpojumu nodrošināšanu elektroautobusu uzlādes staciju infrastruktūras izbūvei Ventspilī. Pieteikumus pretendenti var iesniegt līdz 1.oktobrim.

Šā gada sākumā ir noslēgts piegādes līgums starp pašvaldības SIA "Ventspils reiss" un pilnsabiedrību "Universals Electrify" par 14 elektroautobusu un to uzlādes staciju iekārtu piegādi Ventspils pilsētas pasažieru pārvadājumu veikšanai.

Piegādes līgums paredz 14 mazas ietilpības, proti, 20 pasažieru vietas pilsētas elektroautobusu "Universāls 907 OPP" un to uzlādei nepieciešamo trīs uzlādes staciju iekārtu piegādi. Līgums tiek slēgts starp "Ventspils reiss" un Latvijā reģistrētu pilnsabiedrību "Universals Electrify", kas atklātā konkursā ieguvusi piegādes līguma slēgšanas tiesības un kas izveidota apvienojoties divām kapitālsabiedrībām - SIA "Universāls LTD" un SIA "Electrify".

Līgums paredz pirmo četru elektroautobusu un visu uzlādes staciju iekārtu piegādi 12 mēnešu laikā no piegādes līguma slēgšanas brīža. Pārējos autobusus jāpiegādā ne vēlāk kā 24 mēnešu laikā. Katrs piegādātais elektroautobuss no piegādātāja pilnībā tiks pieņemts tikai pēc tam, kad tas sevi būs apliecinājis 30 dienu ilgā nepārtrauktā darbībā Ventspils pasažieru pārvadājumu maršrutos.

Elektroautobusa "Universāls 907 OPP" bāzes automobilis tiek ražots Vācijas autobūves uzņēmumu grupā "Daimler AG" uz "Mercedes Benz Sprinter" bāzes. Bāzes pārbūvi veiks "Universāls LTD" un elektropiedziņas sistēmas pārbūvi nodrošinās "Electrify".

Elektroautobusu uzlādei paredzēts piegādāt gan ātrās uzlādes iekārtas, gan lēnās uzlādes iekārtas, no tādiem ražotājiem kā "Medcom" Polijā, "Schunk" Vācijā, "Delta Electronics" Nīderlandē. Uzlādes stacijas atradīsies autobusu maršrutu gala pieturās Inženieru ielā un Celtnieku ielā, bet stacija nakts uzlādei - autobusu bāzē Robežu ielā 7.

"Ventspils reiss" norāda, ka pirmie autobusi Ventspils sabiedriskā transporta maršrutos varētu sākt kursēt šā gada nogalē. Sākot pārvadājumus ar elektroautobusiem, uzņēmums plāno saglabāt pasažieriem ērto un ierasto mikroautobusu kustības režīmu, nodrošinot pēc iespējas īsāku laika intervālu starp reisiem, minimizētu ceļā pavadīto laiku un autobusu apstāšanos pēc pieprasījuma.

Elektroautobusu un to uzlādes iekārtu piegāde norisinās Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansētā projektā "Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru Ventspilī", kuru "Ventspils reiss" īsteno sadarbībā ar Ventspils pilsētas pašvaldību, paredzot videi saudzējošu transporta sistēmas pilnveidi Ventspilī, un piegādes līguma kopējā summa ir 5,56 miljoni eiro.

Kā vēstīts, ES atbalsts videi draudzīgu autobusu transporta attīstībai Latvijā kopumā paredzēts sešām Latvijas pilsētām. Līdz 2018.gada beigām pieejamais Kohēzijas fonda finansējums Ventspilī ir 4,6 miljoni eiro, Jelgavā - 1,44 miljoni eiro, Jēkabpilī - 1,1 miljons eiro, Jūrmalā - 1,2 miljoni eiro, Rēzeknē - 1,3 miljoni eiro un Valmierā - 1,9 miljoni eiro. Atbalsta mērķis ir samazināt pilsētu sabiedriskā transporta radīto vides piesārņojumu, tajā skaitā siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija pašvaldības SIA "Ventspils reiss" apgrozījums pērn bija 4 242 665 eiro, kas gada laikā bija samazinājies par 3%, savukārt peļņa sasniedza 312 302 eiro un tā bija palielinājusies par 7%, salīdzinot ar 2018.gadu.