Sāksies sabiedriskā apspriešana par ieceri dubultot turamo cūku skaitu cūkkopības kompleksā "Kroņauce"

Rīga, 27.jūl., LETA. Šodien sāksies sabiedriskā apspriešana par ieceri dubultot turamo cūku skaitu cūkkopības kompleksā "Kroņauce" Dobeles novadā, liecina paziņojums par ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējo sabiedrisko apspriešanu.

SIA "Rīgas kombinētās lopbarības rūpnīca" cūku kompleksā "Kroņauce" nekustamajā īpašumā "Pogas 1" plāno līdz aptuveni 12 000 palielināt cūku turēšanas vietu skaitu, tajā skaitā paredzot 6250 vietas nobarojamām cūkām, 4304 vietas atšķirtajiem sivēniem, 264 vietas zīdītājām sivēnmātēm ar sivēniem un 986 vietas sivēnmātēm bez sivēniem. Pašlaik uzņēmumam izsniegta A kategorijas intensīvai cūku audzēšanai 5644 cūku vietām.

Jaunas infrastruktūras būvniecība objektā nav plānota.

Komplekss atrodas aptuveni puskilometra attālumā no Kroņauces ciema un 11 kilometrus no Dobeles. Tuvākās dzīvojamās mājas atrodas 300 līdz 600 metru attālumā. Savukārt tuvākā īpaši aizsargājamā dabas teritorija, kas ir arī Natura 2000 teritorija - dabas parks "Tērvete" - atrodas aptuveni piecu kilometru attālumā.

Vides pārraudzības valsts birojs piemērojis uzņēmuma iecerei ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru. Paredzētās darbības novērtējums tiks sagatavots pēc sākotnējās sabiedriskās apspriešanas. Pēc novērtējuma sagatavošanas tiks organizēta vēl viena sabiedriskā apspriešana, kuras laikā sabiedrība tiks iepazīstināta ar novērtējuma rezultātiem.

Sākotnējā sabiedriskās apspriešanas sanāksme notiks neklātienes formā. Videoprezentācija būs pieejama tīmekļa vietnēs "www.dobele.lv" un "videseksperti.lv/pazinojumi", sākot ar šodienu. Neklātienes apspriešana notiks līdz 31.jūlijam. Tās laikā ieinteresētās puses var sūtīt jautājumus uz paredzētās darbības ietekmes uz vidi novērtējuma izstrādātāja e-pastu "birojs@videseksperti.lv".

Savukārt tiešsaistes videokonference par ieceri notiks 30.jūlijā plkst.16, pieejas saite tiks publicēta  videseksperti.lv".

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Rīgas kombinētās lopbarības rūpnīcas" apgrozījums 2018.gadā bijis 6,408 miljoni eiro, bet peļņa 17 322 eiro. Dati pār pērno gadu vēl nav pieejami.