papildināta - Rīgas pašvaldība grantu programmā "Atspēriens" piešķirs 75 000 eiro trīs tehnoloģijās balstītu ideju attīstībai

(Pievienota 4., 6. un 8.rindkopa.)

Rīga, 24.jūl., LETA. Pamatojoties uz vērtēšanas komisijas lēmumu, Rīgas pašvaldība piešķirs 25 000 eiro grantus trijiem uzņēmumiem, kuri ar savām tehnoloģijās balstītajām idejām šogad uzvarēja grantu programmā "Atspēriens".

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Solvita Brence-Kauste, vērtēšanas komisija par grantu programmas "Atspēriens" 2020.gada uzvarētājiem ceturtdien pasludināja SIA "Aptolux", kas piedāvā modulāros gaismas paneļus, SIA "Roboeatz", kas plāno ražot un tirgot tehnisko aprīkojumu robotizētu ātrās ēdināšanas restorānu izveidei, un SIA "BIMSynch", kas piedāvā papildinātās realitātes risinājumu būvniecībā projektu modeļu sinhronizēšanai reāllaikā.

Pirmā granta saņēmēja - SIA "Aptolux" - piedāvā modulāros gaismas paneļus, kas ir trapeces formas paneļu sistēma foto un video vajadzībām, kas spēj aizvietot visus populārākos LED gaismas risinājumus tirgū, nodrošinot gan iespēju izvietot paneļus dažādās ģeometriskās formās, gan izmantot plašu nepieciešamās gaismas spektru, imitējot saulrieta, zibens un u.c. gaismas toņus.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, šā gada martā Talsos reģistrētās SIA "Aptolux" pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kā uzņēmuma patiesais labuma guvējs norādīts Alvis Rozenbergs, kuram pieder 70% SIA kapitāla daļu, bet pa 15% kapitāla daļu pieder Rihardam Strengam un Kasparam Škerbam.

Otrais granta saņēmējs - uzņēmums "Roboeatz" - plāno ražot un tirgot tehnisko aprīkojumu, kas nodrošinātu robotizētu ātrās ēdināšanas restorānu izveidi. Tās būtu sabiedriskās ēdināšanas vietas, kurās cilvēku vietā strādātu robots, īsā laika sprīdī pagatavojot siltu ēdienu. Pašreizējā biznesa ideja paredz atvērt pirmo šādu robotizēto ātrās ēdināšanas vietu Rīgā, lai pilnveidotu izstrādāto prototipu un demonstrētu tā iespējas potenciālajiem klientiem klātienē.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem, SIA "Roboeatz" reģistrēta Rīgā 2018.gada sākumā, tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmums vienpersoniski pieder Konstantīnam Korčjomkinam, kurš norādīts arī kā patiesais labuma guvējs, taču valdē darbojas Jānis Poruks. Pērn firma nodarbinājusi trīs darbiniekus un strādājusi ar 73 300 eiro peļņu. Korčjomkinam cita starpā pieder arī 20% kapitāla daļu ēdināšanas uzņēmumā "Woki Toki".

Savukārt SIA "BIMSynch" piedāvā papildinātās realitātes risinājumu būvniecībā, kas ļauj augšupielādēt projektu modeļus un sinhronizēt tos reālā laikā un vietā. Tādā veidā rodas iespēja ar papildinātās realitātes palīdzību apskatīt un laicīgi novērst kļūdas plānotajā projektā, kā arī optimizēt būvniecības, inženierkomunikāciju montāžas, autoruzraudzības, būvuzraudzības un nekustamā īpašuma apsaimniekošanas izmaksas, kā arī uzlabot darba kvalitāti, taupot klienta laika, darbaspēka un finansiālos resursus, informēja Brence-Kauste.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, SIA "BIMSynch" reģistrēta pērnajā rudenī Valmierā, tās pamatkapitāls ir trīs eiro. Uzņēmums trīs vienādās daļās pieder Mārim Putnam, Uldim Šiliņam un Jānim Delviņam, un viņi visi trīs arī norādīti kā patiesie labuma guvēji un valdes locekļi.

Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītāja vietnieks Artis Lapiņš uzvarētāju apbalvošanas pasākumā stāstīja, ka, lai arī 2020.gads ir sācies ar globālo krīzi, grantu programmā "Atspēriens" pieteikumu skaits divreiz pieaudzis, kas nozīmē, ka rīdziniekiem bija iespēja saņemt divreiz vairāk radošu un vērtīgu projekta ideju pieteikumu. Piešķirtais grants 25 000 eiro apmērā kalpos gan katra komersanta, gan arī visu rīdzinieku interesēs, pauda Lapiņš.

Kopumā 2020.gadā grantu programmā "Atspēriens" tika iesniegti 70 projekta pieteikumi. Desmit par labākām atzītās finālistu idejas 17.jūlijā publiskā tiešsaistes pasākumā vērtēja SIA "Latvijas mobilais telefons" Jauno attīstības virzienu nodaļas vadītāja Alīna Mežciema, uzņēmuma "Microsoft Latvia" vadītāja Renāte Strazdiņa, "Apex Alliance Hotel Management" izpilddirektors Gerhards Erasmuss, "Primekss Group" vadītājs Jānis Ošlejs, kā arī radio un televīzijas raidījumu un pasākumu vadītājs Valdis Melderis.

No 2019.gada grantu programmas "Atspēriens" konkurss tiek organizēts vienu reizi gadā, atbalstot jaunus un radošus uzņēmumus, kas attīsta tehnoloģijās vai zināšanās balstītus tehniskos risinājumus. Konkurss ir paredzēts uzņēmumiem, kas pieteikšanās dienā nav vecāki par pieciem gadiem. Kopējais grantu apjoms "Atspēriens" konkursā 2020.gadā ir 75 000 eiro.

Rīgas dome grantu programmu "Atspēriens" īsteno kopš 2009.gada. Tās mērķis ir veicināt mazo un vidējo uzņēmumu attīstību Rīgā, kā arī sekmēt jaunas uzņēmējdarbības un uzņēmēju produktu popularitāti. Kopš 2009.gada "Atspērienam" pieteikušies vairāk nekā 1700 dalībnieki, no kuriem 166 saņēmuši atbalstu.

Grantu programmu "Atspēriens" administrē Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments.