"Latvijas hipotēka" īpašnieki par 100 000 eiro nodibinājuši pūļa finansēšanas platformu "LendSecured"

Rīga, 16.jūl., LETA. Nebanku kreditētāja SIA "Latvijas hipotēka" īpašnieki, investējot 100 000 eiro, nodibinājuši pūļa finansēšanas platformu "LendSecured", aģentūru LETA informēja "LendSecured" pārstāvji.

"LendSecured" investoru naudu glabās maksājumu apstrādes rīkā "LemonWay" sadarbībā ar starptautisku banku "BNP Paribas". Platforma sniedz iespēju piesaistīt līdzekļus biznesa projektu attīstībai, kā arī pelnīt, investējot tajos, sākot no 50 eiro.

"Ideja par klienta un aizdevēja savešanu radās jau pirms divpadsmit gadiem, kad mēģināju to ieviest, bet valsts tam nebija gatava un tāpēc ieceri īstenot neizdevās. Kopš tā laika pasaulē radīti vairāki simti pūļa finansēšanas platformu, kas stimulējušas dažādu valstu ekonomisko izaugsmi, ļaujot izpausties investoriem no vienas puses un projektu attīstītājiem - no otras," pauda platformas līdzīpašnieks Edgars Tālums, piebilstot, ka trīs gadu laikā ir izstrādāta augstu drošības standartu un automatizētu risinājumu platforma.

Platformas izveidē investēti vairāk nekā 100 000 eiro - "LendSecured" pamatmērķis ir ar investīciju piesaisti veicināt Latvijas un pārējo Baltijas valstu ekonomikas izaugsmi: lai reģionā attīstās uzņēmējdarbība, lauksaimniecība, infrastruktūras projekti.

"LendSecured" vadītājs Ņikita Gončars norādīja, ka "LendSecured" ir pirmie, kas izpildījuši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) šā brīža prasības attiecībā uz investoru naudas drošību, un tieši tas bija lielākais izaicinājums - radīt jauna līmeņa caurskatāmību un naudas izsekojamību. 

 

"To īstenot ļāvuši pirmklasīgi un inovatīvi IT risinājumi, sadarbība ar Eiropas vienu no lielākajām bankām "BNP Paribas" un maksājumu apstrādes rīks "Lemon way," pauda Gončars, piebilstot, ka platformā integrētas un tiek ievērotas likuma normas, lai novērstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

"LendSecured" nav piekļuves investoru līdzekļiem. Platformā integrētās drošības prasības nosaka, ka investoru nauda glabājas "BNP Paribas" bankas kontā. Tā pilnā apjomā tiek rezervēta vienīgi investora izraudzītajam projektam un secīgi novirzīta aizdevuma saņēmējam. Ja kāda projekta attīstītājs neizpilda nosacījumus un ķīlas tiesības nenostiprina, nauda tiek automātiski atgriezta investoriem. Platforma tiek uzturēta par tās attīstītāju līdzekļiem, saņemot komisijas maksu par investīciju piesaisti.

Gončars pauda, ka ķīla ir vienīgais konservatīvais aspekts šajā inovatīvajā digitālajā risinājumā, kā arī galvenais nosacījums, lai projekta pieteicējs varētu saņemt investīcijas.

Nauda uz finansējuma saņēmēja bankas kontu tiek novirzīta tikai pēc ķīlas tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā, par ko jebkurā brīdī var pārliecināties arī investors. 

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Gončaram un Tālumam piederošajai "Latvijas hipotēkai" pērn Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemēroja 50 000 eiro sodu un uzlika pienākumu izbeigt reversās nomas pakalpojuma piedāvāšanu klientiem, aģentūru LETA toreiz informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante Evija Lene.

Viņa informēja, ka uzraudzības ietvaros PTAC izvērtēja "Latvijas hipotēkas" praksi, piedāvājot patērētājiem reversās nomas pakalpojumu, kura ietvaros sākotnēji piedāvāts nopirkt no patērētāja tam piederošo nekustamo īpašumu, vienlaicīgi noslēdzot arī īslaicīgu (parasti daži mēneši) nomas līgumu (patērētājs var turpināt izmantot attiecīgo īpašumu) un atpakaļpirkuma līgumu, kas dod patērētājam iespēju atpirkt nekustamo īpašumu, bet patērētājam šādā gadījumā jāveic viss maksājums vienā reizē jau pēc dažiem mēnešiem.

SIA "Secured Finance MGMT" (iepriekš "LendSecured") reģistrēta 2009.gadā un tās pamatkapitāls ir 7114 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums nodarbojas ar kreditēšanas pakalpojumiem - tā apgrozījums pērn bija 59 060 eiro un peļņa 8198 eiro.