"Elektroniskie sakari" noslēdzis saprašanās memorandu ar telekomunikācijas uzņēmumiem par 5G frekvenču joslu

Rīga, 19.jūn., LETA. VAS "Elektroniskie sakari" un telekomunikācijas uzņēmumi "Latvijas mobilais telefons", "Telia Latvija", "Tele2" un "Unistars" noslēguši saprašanās memorandu par 5G elektronisko sakaru tīklu sinhronizāciju 3400-3800 megahercu radiofrekvenču joslā, aģentūru LETA informēja "Elektronisko sakaru" sabiedrisko attiecību vadītāja Evija Pastalniece.

Viņa norādīja, ka sinhronizēta TDD (laikdales dupleksa) sakaru tīklu darbība ļauj efektīvāk izmantot radiofrekvenču joslu, vieglāk plānot un izvērst elektronisko sakaru tīklus un nav nepieciešamība papildus iekārtu jeb filtru uzstādīšanai. Savukārt nesinhronizēta tīklu darbība var potenciāli radīt traucējumus starp tīkliem.

Pastalniece minēja, ka 3400-3800 megahercu joslas sinhronizācija elektronisko sakaru komersantiem, kam ir piešķirtas šīs piektās paaudzes frekvenču joslas, garantē spēju klientiem nodrošināt maksimāli iespējamu datu pārraides ātrumu. Ja sinhronizācija TDD sakaru tīklā netiek veikta, elektronisko sakaru komersantiem nāktos ziedot daļu no piešķirtā spektra, lai izveidotu aizsargjoslu, nodrošinot, ka frekvences nepārklājas un nerada traucējumus. 

Lai šāda situācija nerastos, "Elektronisko sakaru" eksperti nāca klajā ar piedāvājumu izveidot darba grupu, lai elektronisko sakaru komersantiem palīdzētu vienoties par laika sinhronizāciju, tādējādi saglabājot operatoriem pilno piešķirto spektru.

Šādu un līdzīgu dokumentu slēgšana nodrošina veiksmīgu nozares attīstības un sadarbības veicināšanu, kā arī nodrošina izprati par vienotu mērķi - veicināt Latviju kā vienu no informācijas un komunikācijas tehnoloģijas ieviešanas un izmantošanas līderiem pasaulē, pauda Pastalniece.

2019.gadā "Elektroniskie sakari" strādāja ar 7,703 miljonu eiro apgrozījumu un guva peļņu 94 087 eiro apmērā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānija "Elektroniskie sakari" reģistrēta 1991.gada augustā, un tās pamatkapitāls ir 8,996 miljoni eiro. "Elektroniskie sakari" nodrošina radiofrekvenču spektra un numerācijas pārvaldību, radot priekšnosacījumus elektronisko sakaru tirgus attīstībai atbilstoši sabiedrības un valsts interesēm.