"Eco Baltia vide": Valstij vajadzētu atļaut atkritumu noglabāšanas poligoniem atlikt samaksas iekasēšanu no apsaimniekotājiem

Rīga, 25.maijs, LETA. Ārkārtējā situācijā valstij vajadzētu atļaut atkritumu noglabāšanas poligoniem atlikt samaksas iekasēšanu no atkritumu apsaimniekotājiem, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja "Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Viņš norādīja, ka "Eco Baltia vide" kā atkritumu savākšanas uzņēmumam vairāk nekā puse no izmaksām rodas, jo tam ir jāsamaksā par poligonā nododamajiem atkritumiem. 

"Ja mums kavē maksājumus klienti, tad būtu tikai loģiski, ja valsts atļautu atkritumu noglabāšanas poligoniem atlikt samaksas iekasēšanu no mums. Pašlaik poligoni to nevar darīt, jo tiem savukārt pēc likuma ir jāsamaksā nodokļi valstij," sacīja Aizbalts, piebilstot, ka par šo jautājumu ir runāts ar atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotāju "Getliņi EKO". "Un viņi saka - ja jūs kavēsiet maksājumu, tad kā mēs samaksāsim nodokļus valstij?" viņš atzīmēja.

Aizbalts uzsvēra, ka šī ir "ķēdīte", kurā valstij kavējumus vajadzētu tagad pieļaut. Vai arī būtu jāparedz atbalsts ar apgrozāmajiem līdzekļiem. 

Viņš piebilda, ka patlaban tas diskutēts gan caur Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, gan ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kas ir atkritumu nozari uzraugošā ministrija. Pagaidām sarunās līdz tiešam atbalstam vēl nav tikuši.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu Latvijā līdz 9.jūnijam ir izsludināta ārkārtējā situācija. Pēc finanšu ministra Jāņa Reira (JV) iepriekš paustā, valsts iespējamais atbalsts Covid-19 krīzes mazināšanai sasniedzis četrus miljardus eiro.

Tāpat ziņots, ka "Eco Baltia vide" 2018.gadā strādāja ar 16,325 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 33,6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka 3,5 reizes un bija 342 684 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. 

Kompānija reģistrēta 1996.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 203 470 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir "Eco Baltia grupa".

Pilnu interviju lasiet: https://www.leta.lv/plus/B35A0F2C-6430-46C1-99F9-5C592B9B3CAB/