Saplākšņa ražotāja "Troja" apgrozījums pērn saruka par 12%

Rīga, 8.apr., LETA. "Latvijas finieris" koncerna uzņēmuma SIA "Troja" apgrozījums pagājušajā gadā bija 22,949 miljoni eiro, kas ir par 12% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa saruka par 45,6% - līdz 285 571 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pieprasījums pēc eksportam ražotās produkcijas Eiropas Savienības (ES)un pārējās valstīs, uz kurām tiek eksportēta kompānijas produkcija, ievērojami samazinājās līdz ar tautsaimniecības izaugsmes tempa samazināšanos.

"Troja" vadība atgādina, ka kompānija ražo produkciju rūpniecisko produktu pircējiem gala lietotāju segmentā Eiropas Savienības (ES) valstīs. Kompānija pamatā ražo saplākšņa detaļas uzņēmumiem, kas ražo produktus transporta industrijas un celtniecības iekārtu ražotājiem, eksportējot caur "Latvijas finieri" un tā meitas kompānijām ES un pasaulē. 

2019.gadā no kopējā ražošanas apmēra pieauga produktu ar augstāku pievienoto vērtību - apstrādāta un aplīmēta saplākšņa - īpatsvars. Kompānija ražoja arī mēbeles, ceļazīmes un šūpuļkrēslus, ko pārsvarā realizēja Latvijā.

"Troja" atgādina, ka uzņēmums kā kompetences centra "VMKC" sadarbības partneris 2019.gada otrajā pusgadā sāka realizēt pētniecības projektu "Skaņas slāpējošs saplāksnis ar poliolefīnu-sāļu kompozīta slāni un tā pārklājumi no otrreizēja polimēra-koksnes kompozīta" pasākumā "Atbalsts jaunu projektu un tehnoloģiju izstrādei kompetences centru ietvaros", kas ilgs līdz 2021.gadam. 2019.gadā kompānija pētniecībā ieguldīja 54 000 eiro.

"Troja" 2020.gadā plāno 5% pārdošanas un apgrozījuma pieaugumu, ņemot vērā tirgus analītiķu prognozēm par pieprasījuma palielināšanos  ilgtermiņā - turpmāko sešu, septiņu gadu periodā - par 30%, neraugoties uz pašreizējo ekonomisko nenoteiktību.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2018.gadā "Troja" strādāja ar 26,074 miljonu eiro apgrozījumu un 524 657 eiro peļņu.

Kompānija "Troja" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2,799 miljoni eiro. Uzņēmuma kapitālā 50% pieder "Latvijas finierim", kamēr 16,24% daļu pieder Jānim Biķim, 12,22% - Jurim Mikitānam, 11,09% - Irinai Mežalei, bet 4,02% - Ligitai Kalniņai, 3,54% - Ludmilai Petrovai, bet pa 0,96% - Konstantīnam Gerasčenko, Arinai Lisovai un Nikolajam Vasiļonokam.

"Troja" nodarbojas ar saplākšņa pārstrādi - piezāģēšanu pēc izmēriem, frēzētu un urbtu detaļu izgatavošanu. Kompānija ražo arī mēbeles, ceļazīmes un šūpuļzirgus no bērza saplākšņa.