Sākta Aknīstes un Daugavpils psihoneiroloģisko slimnīcu apvienošana

Rīga, 26.marts, LETA. Atbilstoši dalībnieku sapulču lēmumiem ir sākts Veselības ministrijas (VM) pārraudzībā esošo valstij piederošo Aknīstes un Daugavpils psihoneiroloģisko slimnīcu reorganizācijas process, tās apvienojot, liecina ceturtdien publicētie paziņojumi oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Reorganizācijas procesā Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca tiks pievienota Daugavpils psihoneiroloģiskajai slimnīcai, līdz ar to Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca kļūs par Aknīstes psihoneiroloģiskās slimnīcas mantas, tiesību un saistību pārņēmēju, bet Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca beigs pastāvēt kā atsevišķa juridiska persona bez likvidācijas procesa.

Abu valsts kapitālsabiedrību kreditori var pieteikt prasījumus viena mēneša laikā no paziņojuma publicēšanas dienas, teikts paziņojumos par reorganizāciju.

Jau ziņots, ka šogad janvārī valdība atbalstīja abu slimnīcu reorganizēšanu, tās apvienojot, lai nodrošinātu kvalitatīvu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību psihiatrijas jomā.

Pašlaik Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca nodrošina ilgstošu psihiatrisko palīdzību, taču cilvēkresursu trūkuma dēļ ārstniecības iestādē ir apgrūtināta pakalpojumu nodrošināšana nepieciešamajā apmērā un kvalitātē, skaidroja Veselības ministrijā.

Plānots, ka pacienti, kuriem nepieciešama ārstu, psihiatru diennakts uzraudzība, būs koncentrēti Daugavpils psihoneiroloģiskajā slimnīcā, savukārt Aknīstes slimnīca nodrošinās ārstniecību pacientiem, kuriem nav nepieciešama diennakts psihiatra uzraudzība. 

Patlaban Latvijā stacionāro psihisko veselības aprūpi nodrošina deviņas ārstniecības iestādes, no kurām septiņās slimnīcās sniedz psihiatrijas pakalpojumus pieaugušajiem pacientiem.

"Firmas.lv" dati liecina, ka valsts SIA "Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca" apgrozījums 2018.gadā bija 8,55 miljoni eiro, savukārt peļņa - 2134 eiro. Kopumā iestādē nodarbinātas 607 personas. Savukārt valsts SIA "Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca" 2018.gadā strādāja ar 4,03 miljonu eiro apgrozījumu un 1377 eiro peļņu. Uzņēmums kopumā nodarbinājis 304 darbiniekus.

Abu slimnīcu finanšu dati par 2019.gadu vēl nav publiski pieejami.