Tiesa noraida "Ostby" maksātnespējas pieteikumu

Rīga, 6.nov., LETA. Rīgas rajona tiesa Jūrmalā noraidījusi SIA "Sanibūve" iesniegto koka karkasa māju ražotāja SIA "Ostby" maksātnespējas pieteikumu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā. 

"Ostby" valdes priekšsēdētājs Raivis Ancāns aģentūru LETA norādīja, ka "Sanibūve" bija uzņēmuma nolīgts partneris būvniecības pasūtījumu izpildei kādā Zviedrijas projektā. Pēc Ancāna teiktā, "Sanibūve" centās izmantot maksātnespējas procesu, lai no rūpnīcas mēģinātu iegūt naudu par nepadarītiem darbiem. 

Pamatojoties uz to, ka "Sanibūve" būtiski kavēja līgumā paredzēto būvniecības darbu izpildes termiņus, kā arī pieļāva citus būtiskus līguma pārkāpumus, "Ostby" 30.augustā vienpusēji izbeidza pērn nogalē noslēgto līgumu ar "Sanibūvi" par būvniecības pakalpojumu veikšanu Zviedrijas projektā un lūdza "Sanibūvi" atbrīvot objektu no "Sanibūves" darbiniekiem un iekārtām. Lai turpinātu būvniecības darbus projektā un izpildītu "Ostby" saistības, tika nolīgti citi apakšuzņēmēji.

"Šis ir definējams kā civilstrīds, kuram nav saistības ar faktisko maksātspēju - "Ostby" vienmēr ir bijis finansiāli spējīgs, var nodrošināt uzņemto saistību izpildi," uzsvēra Ancāns. 

Viņš ir pārliecināts, ka rūpnīcai nav pienākums apmaksāt "Sanibūves" rēķinus par neizpildītiem būvniecības darbiem. 

Savukārt "Sanibūve" pārstāvis zvērināts advokāts Dāvis Volksons iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka uzņēmums izpildīja būvniecības darbus par kopējo summu 76 780 eiro. "Ostby" darbus esot pieņēmis maijā, kad tika iesniegti darbu pieņemšanas-nodošanas akti.

"Par tiem nav izteikti iebildumi kopš maija un uz tiem arī ir "Ostby" valdes locekļa paraksts. Atbilstoši līguma noteikumiem darbi tika pieņemti. Trīs mēnešu laikā "Ostby" nav spējis izpildīt savu pienākumu - veikt parāda samaksu. Dēļ nespējas izpildīt savas finansiālās saistības un vēloties izvairīties no maksātnespējas procesa pasludināšanas, "Ostby" cenšas radīt iespaidu par strīda pastāvēšanu," pauda Volksons.

"Ostby" reģistrēta 2011.gada aprīlī, un tās pamatkapitāls ir 3000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Maltā reģistrētais uzņēmums "Ostermalm Property Investments Limited", bet "Ostby" patiesais labuma guvējs ir Bahamu pilsonis Igors Vozjakovs. 2018.gadā "Ostby" apgrozījums bija 7,29 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 371 801 eiro.