Nākamnedēļ izsludinās izsoli par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē

Rīga, 14.marts, LETA. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) saskaņojusi noteikumus izsolei par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē no šā gada iesūknēšanas sezonas beigām līdz nākamā gada 1.martam, un tā tiks izsludināta pirmdien, 18.martā, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāve Baiba Jakobsone.

Viņa norādīja, ka šāda izsoles rīkošana ir nepieciešama, lai nodrošinātu nepieciešamo jaudu dabasgāzes izņemšanai no Inčukalna pazemes gāzes krātuves izsludinātās enerģētiskās krīzes laikā. Nepieciešamais dabasgāzes apmērs, kāds krātuvē ir jānodrošina izņemšanas sezonas ietvaros līdz 1.martam, ir 2,845 miljoni megavatstundas (MWh). Izsole izvēlēts kā nediskriminējošs, tirgus principos balstīts mehānisms minēto saistību izpildei. Atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem par "Enerģijas lietotāju apgādes un kurināmā pārdošanas kārtība izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā un valsts apdraudējuma gadījumā", AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") kā pārvades sistēmas operatoram ir pienākums nodrošināt nepieciešamo jaudu dabasgāzes izņemšanai no Inčukalna. Šāda izsole šogad notiks otro gadu.

Izsoli plānots izsludināt pirmdien, nosakot piedāvājumu iesniegšanas termiņu līdz šā gada 1.aprīlim.

Lēmums par izsoles rezultātiem tiks pieņemts septiņu darba dienu laikā pēc izsoles piedāvājumu iesniegšanas termiņa beigām.

Noteikumi paredz, ka "Conexus" pienākums ir izvērtēt izsolē iesniegtos piedāvājumus un izvēlēties ekonomiski izdevīgākos, pēc iespējas samazinot ar jaudas nodrošināšanu saistītās pārvades operatora izmaksas. Vienlaikus noteikumi precizēti, paredzot aktīvāku "Conexus" sadarbību ar SPRK, lūdzot regulatoru izvērtēt un sniegt saskaņojumu par iesniegtajiem piedāvājumiem.

Lai novērstu riskus par saistību izpildi un nodrošinātu, ka izsolē piedalās tikai tādi komersanti, kam ir tiesisks pamats veikt dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna krātuvē, izsolē var piedalīties tikai tādi sistēmas lietotāji, ar kuriem noslēgts pārvades sistēmas pakalpojuma līgums, balansēšanas līgums un dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojuma līgums. Tas nodrošinās iespēju ātrāk veikt nepieciešamos pasākumus dabasgāzes iegādei un iesūknēšanai krātuvē.

Ar izsoles noteikumiem būs iespējams iepazīties "Conexus" tīmekļvietnē.

Uzņēmums "Conexus" ir dibināts 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%. "Conexus" apgrozījums 2017.gadā bija 51,444 miljoni eiro, bet peļņa - 17,021 miljons eiro, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.