Aptauja: Divu gadu laikā 46% Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi nodevuši metāllūžņus pārstrādei

Rīga, 8.nov., LETA. Teju katrs otrais jeb 46% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju divu gadu laikā vismaz reizi ir nodevuši metāllūžņus pārstrādei, liecina "Norstat Latvija" aptauja par zināšanām un attieksmi pret metāllūžņu nodošanu, kas veikta pēc metāllūžņu savākšanas un pārstrādes uzņēmuma "Tolmets" pasūtījuma.

Savukārt 26% aptaujāto norādījuši, ka viņu nodošanas regularitāte ir apmēram vienu reizi gadā, bet 2% - vairāk nekā piecas reizēs gadā.

Aptaujas dati atklāj, ka 56% respondentu, kas pēdējo divu gadu laikā izmantojuši metāla pieņemšanas uzņēmumu pakalpojumus, minēja, ka galvenokārt nodod dažādus metālus. Trešdaļa jeb 31% nodevuši pārstrādei veco sadzīves tehniku, bet 12% - automašīnas vai to daļas.

Kā liecina aptaujas dati, 68% dažāda metāla izstrādājumus, tehniku un citus metāllūžņus nodod iedzīvotāj no laukiem, savukārt Rīgā 40% iedzīvotāju biežāk nodod nolietotu vai bojātu sadzīves tehniku un 15% automašīnas vai to daļas.

Savukārt Latvijas reģionos visvairāk metāla atkritumu šķirotāji atrodas Vidzemē - divas līdz piecas reizes pēdējo divu gadu laikā metāla izstrādājumus nodevuši 26% Vidzemē dzīvojošo, kas salīdzinājumā ar citiem reģioniem ir augstākais rādītājs.

"Norstat Latvija" aptauju "Cilvēku zināšanas un attieksme pret metāllūžņu nodošanu" veica 2018.gada septembrī, tiešsaistē aptaujājot 1010 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Tolmets" pērn strādāja ar 193,418 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir divas reizes vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieauga 1,9 reizes un bija 3,034 miljoni eiro.

Kompānija reģistrēta 1999.gada decembrī, un tās pamatkapitāls ir 284 500 eiro. Kompānijas 48% kapitāls katram pieder Jurijam Homutovam un Vladimiram Carkovam, bet atlikušie 4% pieder Robertam Ivanovam.