Mežizstrādātāja "Krauzers" apgrozījums pērn pieauga par 22,6%

Rīga, 20.sept., LETA. Mežizstrādātājs "Krauzers" pagājušajā gadā strādāja ar 16,81 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 22,6% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 76% un sasniedza 418 084 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka kompānijas vadības galvenie mērķi aizvadītajā gadā bija palielināt apgrozījumu par 10% un rentabilitāti par 30% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. 2017.gadā salīdzinājumā ar 2016.gadu kompānijas apgrozījums pieauga vēl lielākā mērā nekā plānots, sasniedzot 16,8 miljonus eiro. Tikmēr kompānijas rentabilitāte palielinājās par 76%.

Investējot finanšu līdzekļus kokmateriālu pārstrādes procesā un izmantojot koksnes piegādes ķēdes sertifikātu, pērn palielinājās kompānijas saražotās zāģmateriālu produkcijas apmērs. Pateicoties zāģmateriālu un apaļkoku tirdzniecībai Eiropas Savienības (ES) valstīs ir palielinājies kompānijas apgrozījums - zāģmateriāliem par 760 000 eiro, bet apaļkokiem - par 728 000 eiro.

Tikmēr kompānijas mežizstrādes un apaļo kokmateriālu, kas pēc apgrozījuma veido lielāko daļu no kompānijas realizācijas, apmērs aizvadītajā gadā palielinājās par 20%. Apgrozījuma palielinājums ir skaidrojams ar vairāk iepirktiem apaļkokiem krautuvēs pie ceļa.

Aizvadītajā gadā kompānijas pārvestais kubikmetru apjoms kokmateriālu transporta nozarē salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu palielinājās, līdz ar to par 9,1% palielinājās arī apgrozījums. Tāpat kompānijai izdevās palielināt pārvesto kubikmetru apmēru, nomainot autoparka vecākos kokvedējus pret jauniem.

Šķeldas ražošanas nozarē kompānija turpināja sadarbību ar vietēja tirgus dalībniekiem, līdz ar to šajā darbības sfērā kompānijas apgrozījuma līmenis palielinājās par 18,7% salīdzinājumā ar 2016. gadu.

Aizvadītajā gadā kompānija turpināja gadu iepriekš iesāktās investīcijas kokmateriālu pārstrādes procesā - zāģētavas attīstībā. Vienlaikus lielākās investīcijas kompānija novirzīja kokmateriālu kaltes būvniecībā. Pērn kompānija nomainīja kokvedēja sastāvu, kā arī mežizstrādes tehniku, iegādājoties jaunu harvesteru. "Krauzers" iegādājās arī ražošanas iekārtas, lai automatizētu un atvieglotu darbu sagatavotas malkas ražošanā.

Kompānijas galvenie šā gada mērķi ir palielināt neto apgrozījumu par 5% un rentabilitāti vēl par 10% salīdzinājumā ar 2017. gadu. Lai varētu palielināt rentabilitāti, kompānijas vadība plāno investēt finanšu līdzekļus kokvedēju sastāvu atjaunošanā, nomainīt veco mežistrādes tehniku - forvarderu pret jaunu un attīstīt kokmateriālu pārstrādes procesu.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2016.gadā "Krauzers" strādāja ar 13,716 miljonu eiro apgrozījumu un 237 425 eiro peļņu.

Mežizstrādes uzņēmums "Krauzers" ir dibināts 1998.gadā. Tā apmaksātais pamatkapitāls ir 644 700 eiro, bet tā īpašnieki ir Andis Araks (50%) un Kaspars Eihe (50%).