Čiekurkalna iedzīvotāji piedalās eksperimentā par efektīvu bioloģisko atkritumu šķirošanu

Rīga, 30.jūl., LETA. Čiekurkalnā iedzīvotāji piedalās eksperimentā par efektīvu pārtikas jeb bioloģiskos atkritumu šķirošanu, aģentūru LETA informēja atkritumu apsaimniekotāja "CleanR" pārstāvji.

Pirmreizējā atkritumu šķirošana Latvijā sākta pēc Norvēģijas un Dānijas pašvaldības pārbaudītas šķirošanas sistēmas principa.

Pārtikas atkritumi vākti mājoklī izturīgos, nelielas ietilpības atšķirīgas krāsas maisos, kas jāmet sadzīves atkritumu konteinerā. Pēc atkritumu savākšanas maisi ar pārtikas atkritumiem nonāk šķirošanas rūpnīcā, kur optiskie skeneri atpazīst maisu krasu un atšķiro tos no pārējiem. Pēc tam pārtikas atkritumi nodoti videi draudzīgā pārstrāde. Šķirošanas princips efektīvi risina pārtikas atkritumu šķirošanu bez papildu konteineriem un resursiem. Citu valstu pieredze liecina, ka šādā veidā 15% no sadzīves atkritumiem nošķirti kā bioloģiskie atkritumi, bet, attīstoties iedzīvotāju pieredzei un šķirošanas iemaņām, līdz pat 30%.

"Clean R" valdes loceklis Guntars Levics sacīja, ka, sākot jauno šķirošanas eksperimentu, vēlas noskaidrot, vai Latvijā iespējams pielietot citur pārbaudītu metodi efektīvai un saprotamai pārtikas atkritumu šķirošanai. "Latvijai ir svarīgi atrast un pielietot šādas metodes, jo jau pavisam drīz, 2020.gadā, Eiropas Savienības prasības paredz samazināt noglabājamo pārtikas atkritumu apjomu vairāk nekā uz pusi," norādīja Levics.

Viņš papildināja, ka tādās pilsētās kā Rīga, kur vietas un citi ierobežojumi ir vērā ņemami, pārtikas atkritumu šķirošanas process patlaban nav sākts. "Mēs vēlamies atrast vērtīgu alternatīvu tradicionālajiem bioloģisko atkritumu konteineriem, jo, mūsuprāt, tas ir vienīgais veids, kā iesaistīt iedzīvotājus šajā procesā un sasniegt Eiropas Savienības izvirzītos mērķus," skaidroja Levics.

"Clean R" sarūpētajos maisos drīkst mest pārtikas pārpalikumus, piemēram, mizas, serdes u.c. bojātu pārtiku, piemēram, augļu un dārzeņu atlikumus, tējas un kafijas biezumus, slapjus papīru atkritumus, ziedus un telpaugus, augsnes daļas.

Bioloģisko atkritumu eksperimentu īsteno Čiekurkalnā Attīstības biedrība kopā ar vides pakalpojumu uzņēmumu "Clean R".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "CleanR" pērn strādāja ar 31,95 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,4% mazāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieauga par 16,3% un bija 1,958 miljoni eiro.

Kompānija reģistrēta 2004.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 1,2 miljoni eiro. "CleanR" vienīgais īpašnieks ir AS "TAK investīcijas".