"Bauskas alus" akcīzes nodokļa pieauguma dēļ šogad neizslēdz peļņas kritumu

Rīga, 8.jūn., LETA. Alus darītava "Bauskas alus" akcīzes nodokļa pieauguma dēļ šogad neizslēdz peļņas kritumu salīdzinājumā ar gadu iepriekš, savukārt realizācijas apmērus kompānija šogad ir iecerējusi palielināt, aģentūrai LETA atzina "Bauskas alus" valdes loceklis Vladimirs Barskovs.

"Vidējā alus pārdošanas cena ir samazinājusies salīdzinājumā ar pagājušo gadu, līdz ar to mazāk var nopelnīt, jo no šā gada 1.marta palielinājās akcīzes nodoklis alum, un ne visi alus ražotāji ir palielinājuši vairumtirdzniecības cenas. Mēs tās nepalielinājām, līdz ar to kopējie finanšu rādītāji - peļņa - varētu būt nedaudz sliktāka nekā pagājušogad," teica Barskovs.

Vienlaikus viņš piebilda, ka uzņēmuma produkcijas kopējais realizācijas apmērs šogad varētu pieaugt salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, par ko liek domāt pieaugušais pieprasījums pēc alus šā gada maijā un cerības, ka alus ražotājiem labvēlīgi laika apstākļi saglabāsies arī turpmākajā sezonā. Šogad maijā pieprasījums pēc "Bauskas alus" ražotā alus bija lielāks nekā pagājušogad, un arī "Bauskas alus" bezalkoholisko dzērienu pārdošanas apmērs ir mazliet pieaudzis. Kompānijas apgrozījums nebūs mazāks kā pērn.

Barskovs piebilda, ka "Bauskas alus" šogad nav iecerējis realizēt investīciju projektus, jo uzņēmums ieguldīja attīstībā jau pagājušajā gadā, un šogad jāsāk atpelnīt pērn ieguldītā nauda.

Jau vēstīts, ka šā gada 1.janvārī stājas spēkā nodokļu reforma, kamdēļ saskaņā ar pērn Saeimā pieņemtajām izmaiņām likumā par akcīzes nodokli atsevišķiem produktiem - dīzeļdegvielai, alkoholam un cigaretēm - kāpa akcīzes nodoklis.

No šā gada 1.marta nodokļa likmes pieauguma dēļ 0,7 litru vīna pudeles cena maksā par 0,119 eiro vairāk nekā līdz šim, 0,7 litri stiprinātā vīna maksā par 0,182 eiro vairāk, puslitrs degvīna maksā par 0,532 eiro dārgāk, savukārt alus puslitra pudele maksā 0,072 eiro dārgāk nekā 2017.gadā.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Bauskas alus" 2017.gadā strādāja ar 5,226 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 4,2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 29,2% - līdz 635 635 eiro.

"Bauskas alus" ir reģistrēts 1999.gadā, un tā pamatkapitāls ir 786 996 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Latvijā reģistrētā kompānija "BA Holdings". "Bauskas alus" ražo alu, bezalkoholiskos iesala dzērienus "Veselība", "Porteris", tējas sēnes dzērienu "Dr. Kombucha" un dabīgi raudzētu kvasu.