Valūtas maiņas uzņēmuma "Tavex" apgrozījums pērn samazinājies par 4,6%

Rīga, 18.maijs, LETA. Valūtas maiņas uzņēmuma un zelta tirgotāja SIA "Tavex" apgrozījums pagājušajā gadā bija 14,867 miljoni eiro, kas ir par 4,6% mazāk nekā 2016.gadā, bet kompānijas peļņa pieaugusi par 1,3% un bija 575 979 eiro, liecina "Firmas.lv" dati.

Tostarp "Tavex" ieņēmumi no zelta izstrādājumu un investīciju zelta pārdošanas bija 13,397 miljoni eiro, kas ir par 4,8% mazāk nekā 2016.gadā, neto rezultāts no valūtas maiņas operācijām sarucis par 4,5% un bija 1,09 miljoni eiro, ieņēmumi no sudraba izstrādājumu un sudraba monētu pārdošanas - 160 500 eiro, kas ir par 28,8% mazāk nekā 2016.gadā, bet komisijas maksas ieņēmumi un citi ieņēmumi - 219 500 eiro, kas ir pieaugums par 49%.

"2017.gadā, līdzīgi kā iepriekšējos gados, valūtas maiņas pakalpojumu jomā novērotas stabilas attīstības pazīmes," teikts gada pārskata vadības ziņojumā, piebilstot, ka valūtas maiņas darījumu skaits pagājušajā gadā samazinājies par 4,3%, kamēr apmainītās naudas apmērs audzis par 0,4%.

Pēc kompānijas vadības vēstītā, pērn lielākie apmainītās valūtas apmēru kāpumi bija Taizemes batam, Indonēzijas rūpijai, Malaizijas ringitam, Dienvidkorejas vonai, Islandes kronai, Kazahstānas tengei, kā arī Gruzijas lari. "Iepriekšējos gados Turcijas un Ēģiptes valūtas pieprasījums piedzīvoja strauju kritumu, toties pārskata gadā Ēģiptes mārciņas konvertāciju apmērs ir trīskāršojies, bet Turcijas liras - palielinājies par 45%," piebilsts vadības ziņojumā.

Kompānijas vadība arī informē, ka savukārt nozīmīgs pieprasījuma kritums pagājušajā gadā bija vērojams Meksikas peso un Brazīlijas reālam, kas saistīts ar šo galamērķu mazāku pievilcību ceļotājiem.

Ņemot vērā klientu vēlmes, 2017.gadā "Tavex" paplašinājusi valūtu klāstu, konvertējamo valūtu sarakstam pievienojot Armēnijas dramu, Argentīnas peso un Indijas rūpiju.

Vienlaikus valūtas ar lielāko apgrozījumu pagājušajā gadā, tāpat kā iepriekšējos gados, bija ASV dolārs, Lielbritānijas mārciņa, Norvēģijas krona, Krievijas rublis, Zviedrijas krona un Dānijas krona.

Pēc "Tavex" vadības vēstītā, pērn kompānijas tirgus daļa saglabājusies 36,2% apmērā.

2016.gadā "Tavex" apgrozījums bija 15,584 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 568 803 eiro.

"Tavex" ir finanšu grupas "Tavex Group" meitasuzņēmums Latvijā. Latvijas uzņēmuma "Tavex" vienīgais īpašnieks ir Igaunijas "Tavid". "Tavex" pamatdarbība ir valūtas maiņa un investīciju zelta/sudraba pirkšana un pārdošana, kā arī zelta un sudraba juvelierizstrādājumu uzpirkšana.