papildināta - "Maxima Latvija" loģistikas centra "Abras" tehnikas nomaiņā investējusi 1,7 miljonus eiro

(Pievienota 3. un 5.rindkopa un papildināta 7.rindkopa.)

Rīga, 7.maijs, LETA. Mazumtirdzniecības veikalu tīkls SIA "Maxima Latvija" loģistikas centra "Abras" tehnikas nomaiņā investējusi 1,7 miljonus eiro, pirmdien jaunās centra tehnikas prezentācijā atklāja "Maxima Latvija" operacionālā vadītāja Kristīne Āboltiņa.

Viņa atzīmēja, ka uzņēmums pēdējo gadu laikā veicis būtiskas investīcijas veikala darbības optimizācijā, klientu apaklpošanas kvalitātes uzlabošanā un citu procesu attīstības veicināšanā. Pēc viņas teiktā, investīcijas veiktas tādu aktivitāšu istenošanai kā pašapkalpošanās kasu ieviešanā "Maxima" veikalos un jaunu noliktavas pārvaldības sistēmas ieviešanā, automatizējot to darbu un padarot loģistikas procesu par 20% efektīvāku. Līdz ar to tehnikas nomaiņa uzņēmuma loģistikas centrā "Abras" uzskatāma par nākamo soli "Maxima Latvija" darbības optimizācijā, padarot loģistikas procesus ne tikai ātrākus un ērtākus, bet arī videi draudzīgākus.

"Procesu efektivizācija un optimizācija ir uzņēmuma "Maxima Latvija" viena no prioritātēm. Mēs aktīvi strādājam pie tā, lai piedāvātu konkurētspējīgu piedāvājumu mūsu pircējiem. Lai to nodrošinātu, ir jābūt labi nostiprinātiem pamatiem piegādes ķēdē. Jo efektīvāka būs mazumtirdzniecības uzņēmuma piegādes ķēde, jo veiksmīgāka būs uzņēmuma attīstība, tāpēc ļoti priecājamies, ka esam spēruši soli nākotnē jau tagad, nomainot esošo loģistikas centra tehniku uz jauno," uzsvēra Āboltiņa.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone uzsvēra, ka "Maxima Latvija" ir ārkārtīgi svarīgs Latvijas tautsaimniecības balsts, jo tas ir viens no lielākajiem darba devējiem Latvijā. Līdz ar to minētais fakts Meņģelsones ieskatā "Maxima Latvija" padara atbildīgu pret darbiniekiem, vidi un tautsaimniecību, kas līdz ar jauno tehnoloģiju ieviešanu parādās reālā rīcībā. Viņa uzņēmuma lēmumu investēt jaunu loģistikas tehnoloģiju ieviešanā nodēvēja par "zaļo revolūciju" mazumtirdzniecības nozarē, kas vienlaikus rāda labu piemēru citiem tirgus dalībniekiem.

"Mūsdienu dinamiskajā vidē arvien vairāk darba devēju sāk domāt par jaunu, konkurētspējīgu un inovatīvu risinājumu ieviešanu uzņēmējdarbībā. Pareizi izmantojot tehnoloģiskā progresa sniegtās priekšrocības iespējams paaugstināt ne vien darba efektivitāti un ražīgumu, bet arī radīt jaunas nozares un darba vietas. Tādēļ priecē, ka mūsu biedrs "Maxima Latvija",(..) izmantojot energoefektīvas tehnoloģijas, īsteno zaļo revolūciju loģistikas jomā," atzīmēja Meņģelsone.

Loģistikas centrā "Abras" ieviesto tehnoloģiju ražotāja, Vācijas uzņēmuma "Jungheinrich AG" pārdošanas viceprezidents Ziemeļaustrumeiropā Hanss-Herberts Šulcs atzīmēja, ka loģistikas centrā jaunieviestā iekraušanas tehnika no līdzšinējām iekārtām atšķiras ar to, ka jaunā tehnika tiek darbināta ar litija jonu baterijām, kuru dzīvildze ir lielāka, nekā līdzšinējās iekraušanas tehnikas darbībai izmantotajām svina skābes baterijām.

Pēc Šulca paustā, "Jungheinrich AG" ar litija jonu baterijām aprīkoto iekraušanas tehniku sāka ražot 2011.gadā. Viņš norādīja, ka pērn uzņēmums vien saražojis ap 6000 litija jonu bateriju darbināmās iekārtas, un nākotnē sagaidāms, ka pieprasījums pēc minētās tehnoloģijas tikai pieaugs. "Energoefektivitāte šobrīd ir viens no aktuālākajiem jautājumiem ne tikai loģistikas nozarē. Litija jonu tehnoloģija ļauj tālredzīgiem uzņēmumiem domāt par šiem jautājumiem, optimizējot savus iekšējos procesus un rezultātā arī izmaksas," norādīja Šulcs.

"Jungheinrich AG" Pārdošanas daļas vadītājs Baltijā Māris Supe uzsvēra, ka litija jonu baterijas ir krietni jaudīgākas par līdz šim iekrāvēju tehnikā izmantotajām svina skābes baterijām. Pēc viņa teiktā, kopš 1859.gada, kad tika izgudrotas svina skābes baterijas, aptuveni 150 gadus nebija nākts klajā ar jaunām enerģijas ģenerēšanas iespējām. Litija jonu baterijas salīdzinājumā ar svina skābes baterijām ir drošākas, mazāk sver, tām nav nepieciešams ilgs laiks to uzlādei un to uzglabāšanai nav vajadzīga liela telpa. Piemēram, svina skābes baterija sver 300 līdz 1500 kilogramus un to uzlādei nepieciešanas astoņas līdz 10 stundas. Savukārt litija jonu baterijas svars ir 14 kilogrami un to iespējams uzlādēt 30 minūšu laikā, tādējādi būtiski netraucējot loģistikas procesu norisi.

Supe uzsvēra, ka svina skābes baterijas vidējais kalpošanas mūžs ir aptuveni septiņi gadi ar vidēji 1200 uzlādēm. Savukārt litija jonu baterijas dzīvotspēja pārsniedz 10 gadus un baterijas uzlāžu skaits ir vismaz 3000. Turklāt ar jauno bateriju aprīkotās iekraušanas iekārtas piedzīvo par 30% mazāk enerģijas iztrūkumus.

"Jungheinrich AG" Pārdošanas daļas vadītājs Baltijā atzīmēja, ka kaut arī jaunās tehnoloģijas ieviešana izmaksu ziņā ir daudz dārgāka nekā līdzšinējās tehnikas izmantošana, veicot izmaksu un ieguvumu analīzi secināms, ka tā gan ergonomiski, gan tehnoloģiski, gan ekoloģiski atpelna tajā veiktās investicijas.

Supe atklāja, ka "Jungheinrich AG" kopumā "Maxima Latvija" aprīkojis ar 78 litija jonu darbināto bateriju iekrāvējiem, tostarp divlīmeņu krautņotājiem, komplektētajiem u.c.

Viņš atzīmēja, ka līdz ar jaunās tehnikas ieviešanu, "Maxima Latvija" kļuvusi par pirmo uzņēmumu ne tikai Latvijā un Baltijā, bet visā Ziemeļeiropā, kas izmanto jaunās ar litija jonu baterijām darbināmās iekārtas uzņēmuma loģistikas centrā. Supe paredzēja, ka laika gaitā "Maxima Latvija" piemēram varētu sekot arī citi Latvijas tirdzniecības uzņēmumi.

Kā ziņots, "Maxima Latvija" šodien prezentēja jauno, videi draudzīgo loģistikas centra "Abras" tehniku. Sadarbībā ar Vācijas iekrāvēju tehnikas ražotāju "Jungheinrich AG", veikalu tīkla "Maxima Latvija" loģistikas centrā "Abras" pilnībā nomainīja esošo loģistikas centra tehniku uz 78 moderniem ar litija jonu akumulatoru darbināmiem iekrāvējiem, kas ir videi draudzīgāki un tiek izmantoti arī tādu elektrisko automobiļu kā "Tesla" ražošanā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Maxima Latvija" apgrozījums 2016.gadā bija 694 miljoni eiro, kas ir par 0,7% vairāk nekā 2015.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 37,5% un bija 11,98 miljoni eiro.

"Maxima Latvija" reģistrēta 2000.gada 29.novembrī. Kompānijas pamatkapitāls ir 4,91 miljons eiro. "Maxima Latvija" pilnībā pieder Nīderlandē reģistrētajai kompānijai "Lincoln Land Erste B.V", liecina "Firmas.lv" informācija. Patlaban "Maxima" veikalu tīklu veido triju formātu 154 veikali - 126 "Maxima X", 24 "Maxima XX" un četri "Maxima XXX" veikali -, kas atrodas 46 apdzīvotās vietās Latvijā.