Pēc dzērienu ražotāja "Cido grupa" iniciatīvas Latvijā atjaunota Sulu ekspertu padome

Rīga, 10.apr., LETA. Pēc dzērienu ražotāja SIA "Cido grupa" iniciatīvas Latvijā ir atjaunota pirms vairākiem gadiem pastāvējusī Sulu ekspertu padome, kuras mērķis ir stiprināt sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā un veicināt izpratni par veselīgu dzīvesveidu, aģentūra LETA informēja padomes pārstāvji.

Sulu ekspertu padomi veidos dietologs, Latvijas Diētas ārstu asociācijas prezidents Andis Brēmanis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente Solvita Kampuse, uztura zinātniece Laila Meija, Zemkopības ministrijas pārstāve Iveta Veinberga, sertificētas uztura speciālistes Lizete Puga, Alise Kindzule, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja un sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore, "Cido grupa", kā arī iepakojuma ražotājs "Tetra Pak".

Padomes galvenais uzdevums būs sekmēt, lai Latvijas iedzīvotāji ikdienā vairāk dzertu sulas. Viens no pirmajiem padomes soļiem būs īstenot izglītojošu projektu par sulu veselīgumu, iesaistot sabiedrību plašā, netradicionālā eksperimentā. Padomes iesaistīs sabiedrību možuma pētījumā par sulas spējām atjaunot enerģijas resursus organismā, izmantojot speciālus koncentrēšanās testus.

"Sulu ekspertu padomes mērķis ir ar dažādām izglītojošām aktivitātēm stiprināt sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā. Ja Dienvideiropas valstīs rīts sākas ar glāzi sulas, tad mums šīs tradīcijas tikai veidojas. Esam ļoti aizņemti savā ikdienā. (..) Mums, vairākiem ekspertiem apvienojoties, tika nolemts izveidot Sulu ekspertu padomi, kas ar savām aktivitātēm veicinātu sabiedrības izpratni par sulu veselīgumu, to atšķirībām un iedrošinātu dzert šo veselīgo produktu," sacīja Sulu ekspertu padomes vadītājs Andis Brēmanis.

Sulu ekspertu padomes pārstāvji informēja, ka uztura zinātnieces Lailas Meijas virsvadībā veiktais pilotpētījums ar senioriem, kuri divus mēnešus uzturā dzēra glāzi apelsīnu sulas, ļauj secināt, ka apelsīnu sula ir labs B grupas vitamīna folskābes avots. Pētījuma sākumā 75% dalībnieku folskābes līmenis bija nepietiekams, bet tā beigās vairs tikai 30% dalībnieku tas bija nepietiekamā daudzumā. Apelsīnu sula neietekmēja arī holesterīna un cukura līmeni asinīs.

Jau ziņots, ka 2008.gadā pēc "Tetra Pak" iniciatīvas tika izveidota Sulu ekspertu padome, kas par mērķi bija izvirzījusi sabiedrības izglītošanu par sulu veselīgumu. Taču jau vairākus gadus šī iniciatīva vairs netika īstenota.

Padomi veido Veselības ministra un Uztura padomes priekšsēdētājs Ivars Eglītis, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes docente Solvita Kampuse, Diētas asociācijas vadītājs Andis Brēmanis un citi.

Jau ziņots, ka "Cido grupa" ir reģistrēta 1994.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 117 054 eiro. "Cido grupas" 99,99% kapitāldaļu īpašniece ir Dānijas "Royal Unibrew". Uzņēmuma produktu portfelī ietilpst sulas, nektāri un sulu dzērieni, kā arī minerālūdens, dzeramais ūdens un alus.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Tetra Pak" nodarbojas ar šķidro pārtikas produktu iepakojamā materiāla ražošanu un pārdošanu. Uzņēmuma klienti ir lielākie piena pārstrādātāji, siera un saldējuma ražotāji, sulu un atspirdzinošo dzērienu ražotāji Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Uzņēmums pilnībā pieder Nīderlandē reģistrētajam "Tetra Laval Holdings BV".