"Rīgas meži" tuvākajos gados attīstībā plāno ieguldīt astoņus miljonus eiro

Rīga, 8.febr., LETA. Pašvaldības SIA "Rīgas meži" tuvākajos gados ražošanas paplašināšanā, jaunā šķirošanas līnijā un jaunas ofisa ēkas būvniecībā plāno ieguldīt astoņus miljonus eiro, aģentūrai LETA sacīja uzņēmuma valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Viņš pastāstīja, uzņēmums kokzāģētavas "Norupe" teritorijā plāno celt jaunu ražotni, kas patlaban ir projektēšanas beigu stadijā. Projekts paredz uzstādīt jaunu šķirošanas līniju, uzbūvēt jaunu administratīvo ēku, lai esošās sabiedriskās telpas izvirzītu ārpus ražotnes, ņemot vērā drošības aspektus. Pēcāk triju gadu perspektīvā plānots domāt par jaunas ražošanas līnijas uzstādīšanu, kas palīdzētu radīt augstākas pievienotās vērtības produktus.

"Šobrīd ražošana balstās uz sīkkoksnes apstrādi. Tas tiešā un pārnestā nozīmē ir koks ar diviem galiem – sīkkoksnes apstrādei ir vislielākā pievienotā vērtība, jo sīkbaļķa cena ir zemākā apaļkoku tirgū, un attiecībā uz izstrādāto baļķi nav nozīmes, vai tas ir izstrādāts no lielas dimensijas baļķa vai no mazas dimensijas baļķa. Taču tam ir blakusefekts - lietderīgais iznākums ir salīdzinoši mazāks nekā apstrādājot lielas dimensijas baļķus. Līdz ar to tiek ieguldīts lielāks darbs, lai sasniegtu to pašu rezultātu no lētāka materiāla," sacīja Vaikulis, piebilstot, ka uzņēmuma jaunais biznesa plāns paredz pārstrādāt lielākas dimensijas baļķus, lai radītu augstākas pievienotās vērtības produktus.

"Mūsu aplēses ir, ka kopējais ieguldījumu apmērs jaunā šķirošanas līnijā, ražošanas paplašināšanā un jaunas ofisa ēkas būvniecībā varētu sasniegt astoņus miljonus eiro. Tas izklausās daudz pret mūsu šā brīža apgrozījumu, bet tas ir vairāku gadu ieguldījums ar pierādītu apgrozījuma kāpumu, kas kompensē šos ieguldītos finanšu līdzekļus ar atpelnīšanas periodu atkarībā no tirgus situācijas," sacīja Vaikulis, norādot, ka ieguldītās investīcijas plānots atpelnīt ilgākais desmit gadu laikā.

LETA jau vēstīja, ka viens no turpmākajiem "Rīgas mežu" mērķiem ir iegūtās meža produkcijas tālāka pārstrāde, tostarp šogad kompānija kokzāģētavas "Norupe" teritorijā plāno sākt būvēt papildus ražotni, lai varētu labāk sašķirot gatavo produkciju. Līdz 2020.gadam plānots iegādāties arī jaunu, modernu ražošanas iekārtu.

Kompānijas valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš skaidroja, ka "Rīgas meži" līdz 2022.gadam plāno palielināt pārstrādātās produkcijas apmērus. Patlaban "Rīgas meži" pārstrādā aptuveni 25% no koksnes, ko uzņēmums iegūst savos mežos, bet uzņēmuma biznesa plāns paredz līdz 2022.gadam palielināt pārstrādātās produkcijas daudzumu līdz apmēram 40% no kopējā "Rīgas mežu" nocirstā koksnes apmēra. Pārējo iegūto koksni "Rīgas meži" realizēs apaļkoku tirgū.

Tāpat ziņots, ka saskaņā ar "Rīgas mežu" operatīvo informāciju, kompānijas apgrozījums pērn sasniedzis 18,4 miljonus eiro. Savukārt 2016.gadā "Rīgas meži" strādāja ar 14,95 miljonu eiro apgrozījumu un 227 704 eiro peļņu, liecina informācija "Firmas.lv". "Rīgas meži" reģistrēti 2008.gadā, un kompānijas pamatkapitāls - 115 156 021 eiro.

"Rīgas meži" ar 62 000 hektāriem zemes ir otrs lielākais mežu apsaimniekotājs Latvijā pēc AS "Latvijas valsts meži". Uzņēmumam pieder sēklu plantācijas, koku stādaudzētava, zāģētava "Norupe", kā arī "Rīgas mežu" atbildībā ir Mežaparks, Rīgas parki un dārzi.