"Eco Baltia vide" plāno izvietot 1000 konteinerus stikla savākšanai; investīcijas 300-400 000 eiro

Rīga, 24.janv., LETA. Vides apsaimniekošanas uzņēmums "Eco Baltia vide" Latvijā plāno izvietot papildu 1000 konteinerus stikla atkritumu savākšanai, no saviem līdzekļiem ieguldot 300 000 līdz 400 000 eiro, kas ļaus gada laikā savākt papildus vismaz 5000 tonnas stikla, trešdien žurnālistus informēja kompānijas pārstāvji.

"Eco Baltia vide" direktors Jānis Aizbalts pastāstīja, ka Latvijas tirgū gada laikā nonāk gandrīz 55 000 tonnas stikla taras, bet tikai 36 000 tonnas nonāk otrreizējā pārstrādē. Baltijas valstīs 80% sašķirotā stikla tiek pārstrādāts jaunā iepakojumā, bet 20% izmanto ceļu būvei, abrazīvo materiālu ražošanai, būvniecībai un ar to saistītās ķīmijas ražošanā.

Pēc viņa teiktā kopējais projekta mērķis ir vismaz par ceturtdaļu samazināt stikla taras atkritumu apmēru, kas netiek pārstrādāts. Uzņēmums no saviem līdzekļiem segs izmaksas par konteineru iegādi, uzstādīšanu, stikla savākšanu un stikla pārstrādi.

Viņš piebilda, ka "Eco Baltia vide" līdz ar papildu konteineru izvietošanu stikla savākšanai, plāno savākt un pārstrādāt vairāk stikla tepat Latvijā. Projekta rezultātā plānots samazināt atkritumu daudzumu poligonos, kā arī mazināt atkritumu apsaimniekošanas izmaksas pašvaldībās, pagarināt atkritumu poligonu izmantošanas laiku un ātrāk sasniegt Eiropas Savienības (ES) un Latvijas valsts izvirzītos mērķus, kā arī paildzināt šķirošanas iekārtu darbības laiku.

Aizbalts uzsvēra, ka konteinerus stikla savākšanai iecerēts izvietot tieši tajās vietās, kur tas ir visvairāk nepieciešams, tāpēc pašvaldības, restorāni, kafejnīcas un ēdnīcas ir aicinātas pieteikt vietas, kur ir nepieciešami stikla konteineri.

"Eco Baltia vide" pārstāvji arī informēja, ka kompānija sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) pētniekiem ir sākusi pētījumu, kas ļaus būtiski uzlabot esošās šķiroto atkritumu apsaimniekošanas sistēmas efektivitāti. Analizējot pētījuma datus, iedzīvotāju paradumus un uzvedības modeļus, plānots izstrādāt jaunu atkritumu savākšanas pieeju, kas atbilstu aktuālajam iedzīvotāju pieprasījumam un ļautu plānot konkrētas vietas noslodzes.

Kompānijas pārstāvji atgādināja, ka saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) izvirzītajiem mērķiem, Latvijai tāpat kā citām ES valstīm līdz 2020.gadam ir jāsavāc un jānodod pārstrādei 68% no Latvijā novietotā stikla un katru gadu pārstrādājamā materiāla apmēri pieaugs. Līdz ar "Eco Baltia vide" izvietotajiem stikla savākšanas konteineriem saruks apglabātā stikla apjoms sadzīves atkritumu poligonos un tiks uzlaboti stikla savākšanas un pārstrādes rādītāji Latvijā.

Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Alda Ozola sacīja, ka pagājušā gada nogalē ES Padome vienojās, ka līdz 2035.gada tikai 10% no sadzīves atkritumiem drīkstēs noglabāt atkritumu poligonos. Latvijai tas ir liels izaicinājums, ņemot to vērā, ka līdz šim lielākā daļa atkritumu nonāk poligonos.

Pēc viņas sacītā, Latvija līdz šim ir pildījusi noteiktos mērķus attiecībā uz dažādu iepakojuma materiālu, piemēram, stikla savākšanu. Taču Latvijai izvirzītie mērķi kļūst arvien stingrāki, tādēļ jārod risinājums normatīvajā regulējumā un veiksmīgi sadarbības piemēri ar privāto sektoru.

Ozola atzina, ka tikai trešajai daļai Latvijas iedzīvotāju dalītās vākšanas pakalpojums ir pieejams labā vai apmierinošā stāvoklī, tādēļ iniciatīva izvietot vairāk šādus punktus ar iespēju vākt stiklu, VARAM skatījumā ir vērtējama pozitīvi. Tas varētu sekmēt iedzīvotāju atkritumu šķirošanu un veidot to kā ikdienas ieradumu.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe teica, ka pozitīvi vērtē papildu 1000 konteineru izvietošanu stikla savākšanai Latvijas pašvaldību teritorijās, jo stikls ir salīdzinoši nepateicīgs materiāls atkritumu vākšanai un pārstrādei, bojājot pārstrādes iekārtas. Tāpat pozitīvi vērtējama LU zinātnieku iesaiste, lai uzlabotu esošās šķiroto atkritumu apsaimniekošanas sistēmas efektivitāti.

Jau ziņots, ka "Eco Baltia vide" līdz 2020.gadam plāno investēt jaunu materiālu pārstrādes līnijās un savākšanas tīkla attīstībā līdz 15 miljoniem eiro.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Eco Baltia vide" reģistrēta 1996.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 203 470 eiro, un tas pieder "Eco Baltia grupa". "Eco Baltia vide" apgrozījums 2016.gadā bija 9,595 miljoni eiro, bet peļņa - 630 045 eiro.

"Eco Baltia vide" ietilpst vides un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu grupā "Eco Baltia grupa".