LVM: Gada pirmajā nedēļā ilgstošā lietus dēļ kokmateriālu transportēšanai bija slēgti 16% ceļu

Rīga, 8.nov., LETA. Šā gada pirmajā nedēļā ilgstošā lietus dēļ 16% pašvaldību, valsts AS "Latvijas valsts meži" (LVM) un citu īpašnieku ceļi bija slēgti kokmateriālu transportēšanai, aģentūrai LETA pastāstīja LVM komunikācijas speciālists Ainārs Sedlenieks.

"Ilgstošais lietus ir atstājis būtisku ietekmi uz ceļu nestspēju. Gada pirmajā nedēļā ap 6000 kilometri (16%) pašvaldību, LVM un citu īpašnieku ceļi bija slēgti kokmateriālu transportēšanai," sacīja Sedlenieks.

Pēc viņa teiktā, lai mazinātu ietekmi uz paliekošajām mežaudzēm un būtiski nebojātu augsni ar traktortehniku pārmitros apstākļos, LVM patlaban izstrādā cirsmas, kas atrodas salīdzinoši sausākās vietās. Iestājoties salam, tiks izstrādātas slapjās cirsmas.

Vienlaikus Sedlenieks norādīja, ka pozitīvu ieguvumu LVM saimnieciskajai darbībai dod iepriekšējo gadu investīcijas meža autoceļu un meliorācijas sistēmu attīstīšanā un uzturēšanā. "Pateicoties kvalitatīvo ceļu tīklam, lai arī ar grūtībām un samazinātā apjomā uzņēmums varēja piegādāt kokmateriālus saviem klientiem. Šonedēļ, kad laukā mazliet piesalst, varam būtiski palielināt kokmateriālu transportēšanas apjomu," pastāstīja LVM komunikācijas speciālists.

Viņa atzina, ka ilgstošās lietavas apgrūtina arī mežkopības darbus, piemēram, augsnes gatavošanu, jauno mežaudžu aizsardzību pret dzīvnieku bojājumiem, izmantojot repelentus, jo lietus mazina to iedarbību. Tāpat ir samazinājies arī darba ražīgums jaunaudžu kopšanā.

Jau ziņots, ka saistībā ar plūdiem mežsaimniecībā izsludināta valsts mēroga dabas katastrofa. To 28.decembrī lēma premjera pienākumu izpildītāja, zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) vadītā Krīzes vadības padome, kura saņēma deviņu meža nozares pārstāvju iesniegumu par kritisko situāciju mežsaimniecības nozarē, aicinot to atzīt kā valsts mēroga dabas katastrofu. Padome jautājumu izskatīja un pieņēma lēmumu, ka valsts mēroga dabas katastrofa attieksies tikai uz mežsaimniecības nozari nevis meža nozari kopumā.

Zemkopības ministrs skaidroja, ka izsludināt valsts mēroga dabas katastrofu mežsaimniecībā visā Latvijā nepieciešams, lai šīs nozares uzņēmumi atsevišķu līgumsaistību neizpildes rezultātā netiktu sodīti, piemēram, plūdu dēļ laikā nepabeidzot Eiropas Savienības (ES) finansētus projektus vai arī nespējot nokārtot finansiālās saistības ar kredītiestādēm. Padomes šīs dienas lēmums var tikt izmantots kā arguments gadījumos, ja, piemēram, Lauku atbalsta dienests vai kredītiestādes ar sankcijām vēršas pret plūdos cietuša mežsaimnieka, jo tas nav laikā izpildījis līgumsaistības. Šādos gadījumos šo jautājumu varēs izskatīt kā "force majeure" apstākli.

Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks pastāstīja, ka viņa pārstāvētā biedrība vērsusies Krīzes vadības padomē, lai saistībā ar plūdiem mežos risinātu vairākus LMĪB problēmjautājumus, tostarp saistībā ar ES līdzfinansētiem projektiem par jaunaudžu kopšanu. Pēc viņa sacītā, jaunaudžu kopšanas projekta ietvaros būs grūti ievērot termiņus plūdu dēļ, tāpēc LMĪB cer uz LAD sapratni, ka šogad laikapstākļu dēļ projekta īstenošana kavēsies.

Tāpat ziņots, ka LVM apgrozījums 2016.gadā bija 256,87 miljoni eiro, kas ir par 1,8% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 14,6% un bija 50,614 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Turpretī uzņēmuma 2017.gada finanšu dati vēl nav publiskoti.

Jau ziņots, ka LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - ZM.