Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra apgrozījums pērn pieauga par 4,5%

Rīga, 2.jūn., LETA. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) pagājušajā gadā strādāja ar 8,674 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 4,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt LLKC peļņa samazinājās par 8,4% - līdz 12 628 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

LLKC gada finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka apgrozījuma pieaugums pērn vērtējams kā mērena izaugsme, kas galvenokārt saistīta ar strukturālām izmaiņām galvenajos LLKC darbības virzienos. Maksas pakalpojumu segmentā apgrozījums pērn palielinājās par 31,6%, pateicoties klientu skaita pieaugumam galvenajās darbības jomās, kā arī, iesaistoties Lauku attīstības plāna (LAP) projektos un makšķerēšanas karšu izplatīšanā. Savukārt apgrozījums no sabiedriskā sektora pakalpojumiem samazinājās par 13,2%.

LLKC vadība norāda, ka sabiedriskā sektora pakalpojumu apmērs samazinājās saistībā ar Valsts lauku tīkla un Zivsaimniecības sadarbības tīkla finansējuma pakāpenisku samazinājumu. Kopējā apgrozījumā maksas pakalpojumu īpatsvars pieauga ļoti būtiski, līdz ar to maksas un sabiedriskā finansējuma attiecība faktiski veido 50% pret 50% no kopējā apgrozījuma.

Tāpat LLKC vadības ziņojumā atzīmēts, ka LLKC 2016.gadā valsts un pašvaldību budžetos veicis iemaksas 3,47 miljonu eiro apmērā, kas ir mazāk nekā 2015.gadā un saistīts ar salīdzinoši mazāku ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo darījumu apmēru.

Šogad LLKC plāno turpināt darbu pie iekšējās pārvaldes darba efektivitātes celšanas, klientu lojalitātes programmas ieviešanas. Tāpat iecerēts paplašināt komplekso pakalpojumu - lopkopības, augkopības un ekonomikas - sniegšanu Latvijas lauku saimniecību efektivitātes kāpināšanai. LLKC arī šogad tāpat kā pērn plāno sagatavot un izplatīt informatīvo materiālu "Lauku Lapa", "Zivju Lapa", "Čiekurs" un "Latvijas Lopkopis". LLKC arī uzturēs laukaugu ražas prognozēšanas sistēmu un sagatavos ikgadējas prognozes.

LLKC vadība arī norāda, ka LLKC plāno sniegt lauku jauniešu uzņēmējdarbības veicināšanas programmas atbalstu, kā arī realizēt Latvijā lauku teritoriju ekonomiskās aktivitātes veicināšanas programmas, nodrošināt Eiropas Inovācijas Partnerības sekretariāta darbību Latvijā un attīstīt sadarbību ar Latvijas lauksaimnieku un lauku sabiedriskajām organizācijām. Tāpat iecerēts stiprināt Eiropas Lauksaimniecības un lauku konsultantu asociācijas darbību.

LETA jau ziņoja, ka 2015.gadā LLKC strādāja ar 8,303 miljonu eiro apgrozījumu un 13 782 eiro peļņu.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā (ES) un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.