Kooperatīva "Straupe" apgrozījums pērn sarūk par 2,5%

Rīga, 26.apr., LETA. Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Straupe" pērn strādāja ar 5,396 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,5% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kooperatīva zaudējumi bija 116 080, pretēji peļņai gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" publiskotais kooperatīva gada finanšu pārskats.

"Straupe" vadības ziņojumā teikts, ka 2016.gadā "Straupes" ieņēmumi no pašu saražotās produkcijas realizācijas samazinājās par 4,5% piena produktu cenu krituma dēļ un saistībā ar mazākiem realizētajiem pārstrādes produktu apmēriem. Kooperatīva tirdzniecības vietās un veikalos kopējā realizācija samazinājās par 10%

Neraugoties uz zemāku piena iepirkuma cenu aizvadītajā gadā, kooperatīva izdevumi par piena iepirkšanu saglabājās iepriekšējā gada līmenī, jo par 6,2% pieauga kooperatīva piegādātā piena apmērs. Tāpat pagājušajā gadā par 24% pieauga "Straupe" pārstrādes pakalpojumu apmēri, bet par 10% - biedriem sniegto pakalpojumu apmēri.

Kooperatīva vadība norāda, ka galvenie kooperatīva zaudējumu iemesli pagājušajā gadā bija relatīvi augstā samaksa par pienu, kas bija par 21% virs vidējās valstī, kā arī zemās piena produktu realizācijas cenas un ievērojami pieaugušie amortizācijas atskaitījumi saistībā ar iepriekšējos gados veiktajām investīcijām attīstībā.

Kooperatīvs pērn turpināja attīstības pasākumus, tostarp atjaunoja veco biezpiena cehu un iekārtas, kā arī piena pieņemšanas un palīgmateriālu telpās nomainīja grīdas, veica sienu un griestu remontu un uzstādīja papildu rezervuāru ūdens patēriņa stabilizēšanai. Tāpat "Straupe" ieguldīja līdzekļus arī veikalu un tirdzniecības vietu labiekārtošanā. Gada beigās "Straupe" Lauku atbalsta dienestā iesniedza projektu "Ražošanas un realizācijas uzlabojumi" Eiropas Lauksaimniecības Fonda lauku attīstībai (ELFLA) pasākumā "Ieguldījumi materiālajos aktīvos", kas paredz iegādāties krējuma pasterizatoru, homogenizatoru, gaisa kompresoru un divus autofurgonus ar saldētavām.

Kooperatīva vadība atzīmē, ka kopš pagājušā gada septembra situācija Eiropas piena tirgū ir uzlabojusies, jo pieaugušas svaigpiena, kā arī sviesta un citu produktu cenas. Polijā un Igaunijā ir palielinājies pieprasījums pēc piena un vājpiena, kas nodrošina iespēju par ievērojami labāku cenu realizēt pašu ražotnē Straupes pienotavā nepārstrādāto pienu. Nelielu daudzumu sviesta, biezpiena "Straupe" eksportē uz ASV, Izraēlu un Lielbritāniju.

Lai gan 2016.gadā ir pasliktinājies "Straupe" saimnieciskās darbības rezultāts, kooperatīva finansiālais stāvoklis ir stabils un šā gada pirmie divi mēneši liecina par apgrozījuma pieaugumu un turpmākiem labākiem realizācijas rādītājiem, norāda kooperatīva vadība.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Straupe" 2015.gadā strādāja ar 5,532 miljonu eiro apgrozījumu, bet tā peļņa bija 133 614 eiro.

"Straupe" ir reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2 840. "Straupe" ražo un tirgo pienu, paniņas, jogurtu, sieru un citus piena produktus. Pienotavā saražotā produkcija tiek piegādāta klientiem Rīgā un citās Latvijas pilsētās, kā arī tirgota specializētajos veikalos.