"Biolars" izvedis ķīmiskās vielas no nekustāmā īpašuma Ūnijas ielā; atrastās ķīmiskās vielas neesot toksiskas

Rīga, 28.nov., LETA. SIA "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars"" ("Biolars") šodien pabeigusi ķīmisko vielu izvešanu no īpašuma Ūnijas ielā, norāda uzņēmuma pārstāvis Jēkabs Leiškalns, piebilstot, ka iepriekš atklātās vielas neesot toksiskas.

Uzņēmuma "Biolars" pārstāvis norāda, ka AS "Latvijas Gāze" darbinieki, turpinot kaimiņu īpašumā konstatētā nelikumīgā gāzes vada pieslēguma apsekošanas darbus, par to iepriekš nav informējuši uzņēmumu "Biolars". Tādā veidā "Latvijas Gāzes" darbinieki veikuši "Biolars" piederoša rūpnieciskā īpašuma apsekošanu, kur atsevišķi četrpusīgi nožogotā teritorijā konstatējuši ķīmiskas vielas.

"Ja uzņēmuma "Latvijas Gāze" darbinieki būtu saskaņojuši savas darbības ar teritorijas īpašnieku, tiem būtu paskaidrots, ka tur atrodas ķīmiskās vielas, kas ir sagatavotas izvešanai uz rūpnīcas teritoriju Olainē, kur līdz tālākai lēmuma pieņemšanai ir iespējama atbilstoša ķīmisko vielu uzglabāšana. Turklāt "Biolars" norāda, ka konkrētās ķīmiskās vielas tika izmantotas pārtikas citronskābes ražošanai un neviena no šīm ķīmiskajām vielām netiek klasificēta kā toksiska viela," skaidro Leiškalns.

Šīs ķīmiskās vielas ir mantojums no Valsts bioķīmisko preparātu eksperimentālās rūpnīcas, ko "Biolars" ieguvis privatizācijas ceļā, informē Leiškalns. Ņemot vērā ķīmisko vielu uzglabāšanas prasības, ķīmiskās vielas tika atbilstoši sagatavotas - novietotas uz koka paletēm, iepakotas hidroizolējošā iepakojumā - izvešanai uz rūpnīcas teritoriju Olainē, lai noteiktu to iespējamo izmantošanu ražošanas procesos.

Par radušos situāciju "Biolars" tika informēts telefoniski piektdien ap plkts.17, atzīmē Leiškalns.

"Tiklīdz šādas ziņas tika saņemtas, uz notikuma vietu nekavējoties izbrauca divi "Biolars" kompetentie pārstāvji, kas informēja drošības dienestus par izvešanai sagatavoto ķīmisko vielu sastāvu un nekavējoties iesaistījās jautājuma risināšanā," uzsver "Biolars" pārstāvis.

Jau vēstīts, ka Rīgā uzņēmumam "Biolars" piederošā īpašumā piektdien, 25.novembrī, atklāts liels daudzums bīstamu ķīmisku vielu. VVD tika saņemta informācija, ka Brīvības gatvē 222 dažādos iepakojumos lielā daudzumā atrodas ķīmiskas vielas, tostarp bārija hidroksīds. Brīvības gatvē 222 ir izbijusi rūpnieciska teritorija, kur tagad iekārtotas daudzu uzņēmumu telpas.

Ķīmisko vielu teritorijā konstatējuši "Latvijas Gāzes" darbinieki, kuri šajā teritorijā bija atklājuši nelikumīgu gāzes pieslēgšanu.

Saistībā ar piektdien uzņēmuma "Biolars" teritorijā uzieto lielo daudzumu ķīmisko vielu tiks veikti vides un kanalizācijas ūdeņu piesārņojuma testi, aģentūra LETA uzzināja Valsts vides dienestā (VVD).

VVD inspektori ir paņēmuši augsnes paraugus, lai identificētu iespējamo vides piesārņojumu. Savukārt uzņēmuma "Rīgas ūdens" pārstāvji ir paņēmuši paraugus no pilsētas kopējās kanalizācijas sistēmas.

Vides inspektori strādā arī ar uzņēmuma "Biolars" rūpnīcu Olainē un ar atkritumu apsaimniekotāju "Corvus Company", ar kuru šim uzņēmumam ir līgums par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, Daugavgrīvas ielā. Tiek veikta pilna teritorijas apsekošana un grāmatvedības datu pārbaude.

Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars" specializējas eksperimentālās izstrādēs ķīmijas jomā, tehnoloģiski sarežģītu ķīmisko produktu ražošanā, laku un krāsu rūpniecības pusproduktos, kā arī ražo gatavus laku un krāsu izstrādājumus, celtniecības, auto un sadzīves ķīmiju.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Biolars" apgrozījums pērn sasniedza 15,413 miljonus eiro, uzņēmuma peļņa pērn bija 669 303 eiro.

SIA "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars"" dibināta 1995.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 707 444 eiro, tā īpašnieki ir Pāvels Daņilko - 88,25%, Jeļena Daņilko - 8,5%, Vitālijs Bukovskis - 3% un Jānis Ošis - 0,25%.