Kūrorta rehabilitācijas centra "Jaunķemeri" karjerā atklās dūņu ieguves lauku

Rīga, 7.okt., LETA. Šodien plkst.13 kūrorta rehabilitācijas centra "Jaunķemeri" dziedniecisko dūņu ieguves karjerā "Sloka" svinīgi atklās jauno dūņu ieguves lauku, kur turpmāk tiks iegūtas dūņas, kuras pielieto medicīniskajā rehabilitācijā un veselības veicināšanā, informē centrā "Jaunķemeri".

Rehabilitācijas centra "Jaunķemeri" valdes locekle Elīna Malkiela atzīmē, ka jauna dziedniecisko dūņu ieguves lauka atklāšana ir stimuls un iedvesma centram turpināt darbu, attīstot rehabilitācijas un kūrortoloģijas jomu.

Kūrorta rehabilitācijas centrs "Jaunķemeri" ir daudzprofila rehabilitācijas centrs, kas savā ikdienas praksē apvieno mūsdienu rehabilitācijas tehnoloģijas ar vēsturiskām kūrorta ārstēšanas tradīcijām - dūņu un minerālūdens procedūrām. Centrs sniedz rehabilitācijas pakalpojumus pacientiem ar kustību un balsta aparāta saslimšanām, centrālās un perifērās nervu sistēmas slimībām, sirds un asinsvadu slimībām, reimatoloģiskām saslimšanām, diabēta komplikācijām, gremošanas trakta saslimšanām, apkalpojot vairāk nekā 10 000 pacientu gadā.

Medicīniskā rehabilitācija ir pasākumu komplekss pēc traumām, operācijām, akūtām saslimšanām, kuru rezultātā ir traucētas dažādas funkcionālās aktivitātes. Medicīniskās rehabilitācijas tehnoloģijas pielieto arī hronisku kustību, balsta un nervu sistēmas saslimšanu gadījumos, lai saglabātu funkcijas un iespēju robežās uzlabotu ikdienas aktivitāšu veikšanu, norāda Malkiela.

Ķemeru kūrortā dūņas ārstnieciskajos nolūkos sāka pielietot jau 19.gadsimta vidū. Dziedniecisko dūņu ieguves karjers "Sloka" tika atklāts 1981.gadā. Rehabilitācijas centrs "Jaunķemeri" kopš dibināšanas 1967.gadā pielieto "Slokas" karjerā iegūtās dziednieciskās dūņas, bet kopš 2004.gada rehabilitācijas centrs pats nodarbojas ar šī resursa ieguvi un ir vienīgais Latvijā, kas iegūst dziednieciskās kūdras dūņas ārstniecības vajadzībām. 2016.gada 21.septembrī nomas tiesības jaunam dūņu ieguves laukam ieguva uzņēmums SIA "Sanare - KRC Jaunķemeri".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Sanare - KRC Jaunķemeri" pērn apgrozīja 5 468 194 eiro, kas ir par 2% vairāk nekā 2014.gadā, kad apgrozījums bija 5 409 503 eiro. Pagājušajā gadā uzņēmums nopelnīja 326 315 eiro, kas ir par 36% mazāk nekā 2014.gadā, kad uzņēmums nopelnīja 509 940 eiro.

SIA "Sanare - KRC Jaunķemeri" dibināta 1991.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 454 542 eiro. "Sanare - KRC Jaunķemeri" īpašnieki ir Juris Grauziņš - 23,99%, Mihails Malkiels - 20,02%, Elīna Malkiela - 19,99%, Valija Mūrniece - 12%, Gaļina Malkiela - 12%, Rasma Apaļā - 7%, Irina Rodjukova - 5%.