"Pindstrup Latvia" Baložos atklās jauno kokšķiedras ražošanas rūpnīcu

Rīga, 22.sept., LETA. Kūdras ražošanas uzņēmums SIA "Pindstrup Latvia" šodien Ķekavas novada Baložos atklās jauno kokšķiedras rūpnīcu, kuras izveidē investēti pieci miljoni eiro un kurā eksporta vajadzībām tiks ražots kūdras aizvietotājs stādu audzēšanai, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Rūpnīcas atklāšana plānota plkst.12 Ķekavas novada Baložos, Rīgas ielā 30.

Plānots, ka pasākumā piedalīsies finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols, Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Andis Damlics, Latvijas Kūdras ražotāju asociācijas vadītāja Ingrīda Krīgere, kā arī ''Pindstrup Latvia'' valdes priekšsēdētājs Simons Soe.

Uzņēmumā informēja, ka rūpnīcas izveidē ieguldītie pieci miljoni eiro ļaus kāpināt eksportu un kopējo gatavās produkcijas apjomu par 30%, bet uzņēmumā nodarbināto skaits palielināsies par 25 cilvēkiem. No kopējām investīcijām 1,2 miljoni eiro ir LIAA piešķirtais finansējums, bet pārējais ir uzņēmuma ieguldījums.

Šī būs Baltijā pirmā rūpnīca, kas eksporta vajadzībām ražos kūdras aizvietotāju - kokšķiedru - stādu audzēšanai profesionāļiem. Kokšķiedra tiks izmantota augsnes aizvietošanai, nevis, kā ierasts, papīra vai celtniecības materiālu ražošanai. Tā kā kūdra ir ļoti lēni atjaunojams resurss, tās aizvietošana ar kokšķiedru, kas iegūstama no šķeldas, nodrošinās gan videi draudzīgāku ražošanu, gan arī radīs pievienoto vērtību.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Pindstrup Latvia" pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2014.gada 1.oktobra līdz 2015.gada 30.septembrim, strādāja ar 53,019 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 18,4% vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, bet uzņēmuma peļņa pieauga par 39,6% un bija 5,323 miljoni eiro.

"Pindstrup Latvia" juridiskā adrese ir Talsos. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 4 658 168 eiro. Tā kūdras ieguves vietas atrodas Saldus novada Lutriņu un Zirņu pagastā, Kandavas novada Vānes pagastā, Aizputes novadā, Pāvilostas novada Vērgales pagastā, savukārt kūdras pārstādes rūpnīca atrodas Ķekavas novada Baložos. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Dānijas "Pindstrup Mosebrug".