Samazinoties pieprasījumam pēc celulozes, "Stora Enso Latvija" pērn piedzīvo 13% apgrozījuma kritumu

Rīga, 29.jūl., LETA. Kokapstrādes uzņēmuma "Stora Enso Latvija" apgrozījums pērn samazinājies par 13% un bijis 53,03 miljoni eiro salīdzinājumā ar 61,35 miljoniem 2014.gadā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Tomēr kompānijai izdevies noturēt peļņu 3,26 miljonu eiro apmērā salīdzinājumā ar 3,76 miljoniem iepriekšējā gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, ražošanas realizācijas apjomu samazinājums skaidrojams ar eksporta tirgos jau otro gadu vērojamo pieprasījuma kritumu pēc celulozes izejmateriāliem - papīrmalkas un celulozes šķeldas.

Pērn realizēti 267 200 kubikmetri apaļkoku (iepriekšējā gadā - 377 400 kubikmetri), 128 290 kubikmetri šķeldas (iepriekšējā gadā - 146 417 kubikmetri), 169 084 kubikmetri zāģmateriālu (iepriekšējā gadā - 161 118 kubikmetri).

Tāpat ziņojumā teikts, ka zāģmateriālu galvenais tirgus pērn joprojām bija Baltijas valstis. Lielākais īpatsvars kopējā apgrozījumā ir papīrmalkas un celulozes šķiedras eksportam "Stora Enso'' grupas uzņēmumiem uz Zviedriju un Somiju.

Savukārt nākotnes perspektīvā arvien lielāku īpatsvaru kopējā apgrozījumā došot vietējās realizācijas apjomu - apaļkoksnes un zāģēšanas blakusproduktu - pieaugums uz Latvijas plātņu un granulu ražotnēm, prognozēts ziņojumā.

"Stora Enso Latvija" tika izveidots 2009.gada nogalē, izmaksu optimizēšanas procesā apvienojot kokzāģēšanas uzņēmumu AS "Stora Enso Timber", koksnes sagādes un tirdzniecības SIA "Stora Enso mežs", zāģmateriālu tirdzniecības SIA "Puumerkki" un SIA "Stora Enso Timber Trading". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 4,58 miljoni eiro.

Uzņēmums atrodas Smiltenes novada Launkalnē un pērn nodarbināja 144 darbiniekus. Galvenie darbības virzieni ir zāģmateriālu ražošana un tirdzniecība, apgādājot ar izejmateriāliem mātesuzņēmuma "Stora Enso" Somijas, Zviedrijas un Baltijas uzņēmumus.

"Stora Enso Latvija" pēc apgrozījuma vairākus gadus ir industrijas līderu pirmajā trijniekā "Firmas.lv" un aģentūras LETA biznesa portāla "Nozare.lv" veidotajā "Latvijas biznesa gada pārskatā".