"Karavela" pērn nostiprinājusies Skandināvijas tirgū; šogad plāno 4% apgrozījuma pieaugumu

Rīga, 13.maijs, LETA. Zivju konservu ražotāja SIA "Karavela", kam pieder produktu līnija "Kaija", pagājušajā gadā strādāja ar 28,81 miljona eiro apgrozījumu, kas ir 11% samazinājums salīdzinājumā ar 32,43 miljoniem eiro 2014.gadā, liecina "Firmas.lv" dati.

Uzņēmuma peļņa samazinājusies divkārt - no 1,03 miljoni eiro 2014.gadā līdz 480 486 eiro pagājušajā gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, pērn saražoti 43,3 miljoni konservu kārbu un 684 tonnas citas zivju produkcijas, kas pārdota gan vietējā tirgū, gan eksportēta uz 36 valstīm.

Ziņojumā arī akcentēts, ka pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē eksports uz Eiropas Savienības valstīm kļuva par dominējošo - tas palielinājies par 30%, sasniedzot 16,9 miljonus eiro un veidojot 73% no eksporta apjoma. Uzņēmums nostiprināja pozīcijas Zviedrijā, Dānijā, Lielbritānijā un Nīderlandē, turklāt pēdējās divās valstīs izdevās sākt pārdošanu "Aldi" veikalu tīklā.

Tikmēr eksports uz trešajām valstīm samazinājies par 48%, kas skaidrojams ar Latvijas zivju konservu importa aizliegumu Krievijā, Kazahstānā un Baltkrievijā kopš 2015.gada 3.jūnija, kā arī vietējo valūtu devalvāciju un iedzīvotāju pirktspējas samazināšanos. Lielākie noieta tirgi šajā valstu grupā joprojām ir Azerbaidžāna, Uzbekistāna, Gruzija un Ukraina.

Vietējā tirgū pārdošanas apjomi palielinājās par 5%, sasniedzot 3,64 miljonus eiro un veidojot 12,5% no kopējā apgrozījuma.

Vienlaikus ziņojumā norādīts, ka šogad uzņēmums plāno vairāk nekā 30 miljonu eiro apgrozījumu, bet saražotās produkcijas apjoms tiks palielināts līdz 45 miljoniem konservu kārbu.

Kāpinājums tiks panākts, pateicoties plāniem turpināt startēt iepirkumos Skandināvijas tirgos, kur šogad jau noslēgtie līgumi ir par lielākiem apjomiem nekā 2015.gadā, bet par salīdzinoši zemākām cenām. Tāpat šogad plānots kāpināt pārdošanas apjomus pārējos rietumvalstu tirgos, kā arī sākt jaunu produktu tirdzniecību uz ASV.

Tāpat plānots turpināt investīcijas, jaunu ražošanas līniju iegādei un telpu remontam novirzot ap vienu miljonu eiro. Tiks uzstādīta jauna tunča konservu ražošanas līnijas, kā arī izveidota īpaša nodaļa, kas nodarbosies ar jaunu produktu izstrādi un tirgus izpēti.

"Karavela" dibināta 2001.gadā, pamatkapitāls ir 49 700 eiro, tas nodarbina 224 darbiniekus. Uzņēmuma īpašnieki ir Jānis Bite - 56% kapitāldaļu, Andris Bite - 24% un Jānis Endele - 20%.