Klīnika "iVF Riga" cilmes šūnu bankas izveidē investējusi vairāk nekā 700 000 eiro

Rīga, 18.apr., LETA. Reproduktīvās ģenētikas klīnika "iVF Riga" investējusi 700 000 eiro nabassaites cilmes šūnu bankas izveidē Latvijā, aģentūru LETA informē "iVF Riga" pārstāve Līga Baranovska.

Viņa stāsta, ka klīnika "iVF Riga" saņēmusi Zāļu valsts aģentūras sertifikātu nabassaites cilmes šūnu iegūšanai, apstrādei, laboratoriskajai izmeklēšanai, izdalīšanai, uzglabāšanai un lietošanai.

Patlaban "iVF Riga" ir vienīgā klīnika, kura piedāvā pacientiem nabassaites asins cilmes šūnu iegūšanu un uzglabāšanu Latvijā.

"Tas būtiski paplašina dažādu smagu slimību un traumu ārstēšanas iespējas Latvijas iedzīvotājiem - un ir milzīgs solis reģeneratīvās medicīnas nozares attīstībā Latvijā. Klīnikā ieviestās mūsdienīgākās metodes un tehnoloģijas turpmāk ļaus parūpēties par savu bērnu un tuvinieku veselību nākotnē vai pat palīdzēt citiem," uzsver Baranovska.

Saglabājot nabassaites cilmes šūnas, var laikus parūpēties par savu bērnu nākotni un apdrošināt viņus pret iespējamiem riskiem un potenciālām bīstamām slimībām. To paņemšana ir viegla, nesāpīga un jaundzimušajam un māmiņai nekaitīga procedūra. Tā ir iespēja nodrošināt savam bērnam personisko šūnu rezervi.

"iVF Riga" direktore, klīnikas vadošā reproduktoloģijas un ginekoloģijas speciāliste Violeta Fodina norāda, ka patlaban cilmes šūnas dažādās pasaules klīnikās izmanto vairāk nekā 80 slimību ārstēšanā, tādām kā leikēmija, cukura diabēts, insults, sirds un asinsvadu slimības, pie aknu saslimšanas, bronhiālās astmas, multiplās sklerozes un dažādu alerģiju gadījumā, kā arī onkoloģisko slimību un radioloģiskās un ķīmijterapijas radīto bojājumu novēršanai, tāpat tās ir efektīvas arī traumu un apdegumu ārstēšanā.

"Cilmes šūnas tiek izmantotas kardioloģijā, ortopēdijā, eksperimentāli ārstēšanā, izmantojot no kaulu smadzenēm transplantētās šūnas, kuras iegūtas, veicot pacientam operāciju ar narkozi. Tomēr dzemdību laikā iegūto un saglabāto nabassaites šūnu pielietošana paver daudz efektīvākas un plašākas ārstēšanas iespējas - tās ir jaunas, satur daudz bioloģiski aktīvo vielu un dažādu veidu cilmes šūnas augstā koncentrācijā," klāsta Fodina.

Tiesa viņa atzīst, ka Latvijā patlaban nav publiska, valsts izveidota reģistra, kā, piemēram, Rietumeiropā. Taču šī joma ir attīstīta Lietuvā. Cilmes šūnu materiāls Latvijā tiks uzglabāts tik ilgi, cik vien pacients vēlēsies.

"Īpaši svarīgi plānot cilmes šūnu saglabāšanu varētu būt gadījumos, kad ģimenes slimību vēsturē ir dati par audzēju, īpaši asins vēžu attīstību, specifiskām ģenētiski pārmantojamām saslimšanām, sirds un asinsvadu slimībām," atzīmē Fodina.

Kā ziņots, neauglības ārstēšanas un mākslīgās apaugļošanas klīnika "iVF Riga" tika atvērta 2013.gadā, klīnikas pacientu vidū gandrīz puse ir ārvalstu pacienti no Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas, Dānijas, Lietuvas, Anglijas, Krievijas un ASV.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "iVF Riga" 2014.gadā apgrozīja 2,5 miljonus eiro un nopelnīja 428 473 eiro. SIA "iVF Riga" dibināta 2010.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2816 eiro. "iVF Riga" īpašnieki ir Vjačeslavs Popkovs - 50% un divi Krievijas pilsoņi Gļebs Mikhailiks - 42,97% un Alla Kalugina - 7,03%.