SPRK apstiprina jauno "Getliņu" sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifa kāpumu par 19%

Rīga, 4.apr., LETA. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi jaunu SIA "Getliņi Eko" sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifu, kas būs par aptuveni 19% lielāks nekā pašreizējais, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāvji.

Kā atzīmē SPRK pārstāve Ieva Bethere, sākot ar 5.maiju, sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs poligonā "Getliņi" būs 28,32 eiro par tonnu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un dabas resursu nodokļa (DRN). Jaunais tarifs attiecas uz tiem komersantiem un individuālajiem atkritumu piegādātājiem, kas nodod sadzīves atkritumus apglabāšanai poligonā "Getliņi".

Pirms tarifa apstiprināšanas SPRK izvērtēja "Getliņu Eko" iesniegto informāciju un tarifa projektā iekļauto izmaksu pamatotību. Sākotnēji komersanta iesniegtais tarifa projekts sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanai poligonā "Getliņi" paredzēja 30,17 eiro par tonnu.

Izvērtēšanas gaitā SPRK komersantam pieprasīja papildu informāciju, kā rezultātā "Getliņi Eko" iesniedza precizētu tarifu projektu, kas samazināja sākotnēji iesniegto par 1,85 eiro par tonnu.

"Getliņi Eko" jaunu tarifu projektu SPRK iesniedza, jo kopš 2015.gada novembra poligona "Getliņi" teritorijā ir sākta nešķiroto sadzīves atkritumu sagatavošana apglabāšanai, kā to paredz Eiropas Savienības normatīvie akti. Prasībās noteikts, ka no nešķirotiem sadzīves atkritumiem pirms apglabāšanas ir jāatdala bioloģiski noārdāmie atkritumi un citi materiāli, kurus var izmantot otrreizējai pārstrādei.

Lai nodrošinātu atkritumu sagatavošanu apglabāšanai, ir veiktas būtiskas investīcijas, ieviestas jaunas tehnoloģijas, mainījušās atkritumu plūsmas un to sastāvs, kā rezultātā būtiski ir palielinājušās kopējās izmaksas. Vienlaikus samazinās piemērojamais DRN maksājums, jo DRN ir jāmaksā par faktiski apglabāto atkritumu daudzumu, kas pēc jauno tehnoloģiju ieviešanas veido 36% no poligonā pieņemtā sadzīves atkritumu daudzuma.

Atbilstoši "Getliņu Eko" sniegtajai informācijai kopējais maksājums par poligonā nodoto vienu tonnu sadzīves atkritumu kopā ar DRN par apglabāšanu pieaugs apmēram par 19%.

Lai uzklausītu pakalpojuma lietotāju viedokli par iesniegto tarifa projektu, SPRK pērn 4.novembrī rīkoja uzklausīšanas sanāksmi. Tajā piedalījās "Getliņu Eko" pārstāvji, sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma lietotāji, pašvaldību pārstāvji, kā arī pārstāvis no Konkurences padomes.

Poligonā "Getliņi" patlaban tiek piemērots SPRK 2014.gada 27.novembrī apstiprinātais sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs - 15,54 eiro par tonnu (bez PVN un DRN).

Sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs ir tikai viena daļa no kopējās maksas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kuru apmaksā atkritumu radītājs. Otra daļa ir maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu, kuru nosaka pašvaldība, pamatojoties uz līgumu, kas noslēgts starp pašvaldību un sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju - sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniedzēju, kas izvēlēts likumā noteiktā kārtībā. Trešā daļa ir DRN par atkritumu apglabāšanu normatīvajos aktos noteiktajā apmērā.

Jau vēstīts, ka atbilstoši "Getliņu" prognozēm izmaksas iedzīvotājiem par šo pakalpojumu varētu palielināties robežās no 7% līdz 10%, apgalvoja "Getliņu Eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Uzņēmuma "Getliņi Eko" valdes priekšsēdētājs jau iepriekš atzīmēja, ka "Getliņu" tarifs ilgstoši ir bijis viens no zemākajiem tarifiem Latvijā un Baltijā.

"Daļēji to esam kompensējuši ar citām savas darbības jomām, lai neradītu papildu finansiālo slogu Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem. Arī pēc izmaiņām tarifs būs viens no zemākajiem, tomēr tiks tuvināts reālajām izejvielu, darba un citām mūsu resursu izmaksām," skaidroja Stirāns.

Kā ziņots, poligonā "Getliņi" pērn 26.oktobrī ekspluatācijā nodota sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīca, kuru pārvalda atkritumu apsaimniekotāja SIA "Vides pakalpojumu grupa". Savukārt 1.novembrī pērn ekspluatācijā nodots no komersantiem savākto atkritumu šķirošanas centrs, kuru pārvalda "Getliņi Eko".

Jau ziņots, ka "Getliņu Eko" apgrozījums 2014.gadā bija 11,9 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Tas ir par 4% vairāk nekā 2013.gadā, kad apgrozījums bija 11,5 miljoni eiro. Tikmēr ievērojami ir sarukusi uzņēmuma peļņa, sasniedzot 15 367 eiro, bet 2013.gadā uzņēmuma peļņa bija 941 178 eiro.

Uzņēmums "Getliņi Eko" dibināts 1997.gadā. Tā pamatkapitāls ir 5 995 269 eiro. Uzņēmums pieder Stopiņu novada domei (2,08%) un Rīgas domei (97,92%).