Pērn eksports meža nozarē sasniedzis teju 1,9 miljardus eiro

2013.gadā meža nozares apjoms sasniedzis teju 1,9 miljardus eiro, pašlaik pamats domāt, ka šogad apjoms pieaugs līdz 2 miljardiem eiro, tā trešdien, 3.decembrī, "Latvijas Biznesa gada pārskats" projekta ietvaros rīkotajā paneļdiskusijā televīzijas studijā "Rīga24" radījumā "Latvijas biznesa gads" norādīja Latvijas Kokrūpnieku federācijas prezidents Indulis Kovisārs.

Kā pilsētas informācijas portālu tīkls Pilseta24.lv uzzināja diskusijā, pēdējo piecu gadu laikā ciršanas apjoms meža nozarē nav būtiski palielinājies. Nozares uzņēmumi eksporta kāpumu panākuši eksportējot meža nozares produkciju.

"Koka eksports praktiski nenotiek, ir koksnes un meža produkcijas eksports. Tā ir būtiska atšķirība. Faktiski tālākai pārstrādei koksne netiek eksportēta. Apaļkoksnes formātā eksports diez vai pārsniedz 150 mijonus eiro," norāda Kovisārs.

Par kopējo meža nozares izaugsmi 2013. un 2014.gadā Kovisārs stāsta: "Lai gan šogad bija ļoti īsa ziema, ļoti sekmīgi tikām ar to galā. Meža nozare šogad bija stabila un pozitīvi tendēta. Biznesā ir jābūt sabalansētam arī riska faktoriem un izaugsmei, bet meža nozarē pamata pamats ir mežs - koks aug lēni, tādēļ mums vajag stabilu izaugsmi un tā turpināt."

Pēc Krievijas embargo noteikšanas, vairākas nozares Latvijā piedzīvoja izmaiņas eksporta stratēģijās. Lai risinātu situāciju valsts sniedza atbalstu Krievijas embargo skartajiem uz finansiālās grūtībās nonākušajiem uzņēmējiem.

Uz diskusijas moderatora Anša Bogustova jautājumu par saņemto atbalstu meža nozarē, Kovisārs atbild: "Meža nozares pamatu pamats ir mežsaimniecība, meža atjaunošana un kopšana - tur tas atbalsts ir bijis. No nozares puses mēs vēlamies turpināt šo atbalstu, taču neiet tik gludi. Vēlamies turpinājumu atbalstam investīcijās, tieši tehnoloģijām. Cik man zināms, viennozīmīga lēmuma vēl nav nedz Briselē, nedz Latvijas līmenī. Atbalstam vajadzētu būt saprātīgam visās nozarēs. Ja paskatāmies uz lauku reģiniem, atbalsts nepieciešams gan mežsaimniecībā, gan lauksaimniecībā. Tradicionāli vienmēr Latvijā vēsturiski ir nodarbojušies ar abām aktivitātēm."

Par turpmākajām investīcijām meža nozarē, Kovisārs norāda, ka turpmāko septiņu gadu laikā paredzēts sasniegt investīciju apjomu septiņu miljardu eiro apmērā.

Savukārt līdz 2020.gadam vairāki meža nozares uzņēmumi izvirzījuši mērķi sasniegt darbiniekiem atalgojumu, kas pielīdzināms citu Baltijas reģiona valstu algu līmenim.