Krūzītis: cenu kāpums līdz šim brīdim ir ļoti minimāls

"Cenu kāpums līdz šim brīdim ir ļoti minimāls, praktiski nekāds. No mūsu viedokļa tā nav stagnācija. Varbūt ārējā tirgū notiek stagnācija, bet iekšējā tirgū notiek pozitīvas tendences, jo katru gadu tirdzniecībai ir mazs pieaugums. Tirgotājiem nav visu laiku jāpaaugstina cenas, lai nopelnītu, viņiem interesē, lai pircējs pirktu vairāk," tā par izmaiņām tirdzniecībā pēc eiro ieviešanas Latvijā norāda Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis.

Kā pilsētas informācijas portālu tīkls Pilseta24.lv uzzināja "Latvijas Biznesa gada pārskats" projekta ietvaros rīkotajā paneļdiskusijā 1.decembrī, televīzijas studijas "Rīga24" radījumā "Latvijas biznesa gads", tirdzniecības nozares pārstāvjiem eiro ieviešanas process Latvijā nav bijis viegls, taču nu jūtami atvieglojumi norēķinu sistēmā, kā arī iedzīvotāji iepērkoties vairāk.

"Dzīves ritums ir palicis mierīgāks. Pircēju paradumi mainās, cilvēki sāk aizvien vairāk pirkt kvalitatīvakus produktus, bet tas nav tikai eiro iespaidā. Šobrīd mēs spējam salīdzināt cenas ar citām valstīm. Mēs redzam, ka varam atļauties arī labākus produktus. Labie produkti maksā patiešām zemāk nekā citur Eiropā," norāda Krūzītis.

Tāpat Krūzītis stāsta, ka jau pirms eiro ieviešanas Latvijā, visi iepirkumi tirdzniecības nozarē veikti eiro valūtā, līdz ar to viens no pašreizējiem ieguvumiem pēc iestāšanās eirozonā - tirgotājiem nav jākonvertē nauda.

Uz jautājumu, vai pēc eiro ieviešanas uzlabojies apgrozījums tirdzniecības nozarē, Krūzītis min, ka 2013.gadā pārtikas tirdzniecības nozares uzņēmumu apgrozījuma pieaugums bijis neliels, aptuveni 3%. Tas esot stabils rādītājs.

"Nozares attīstība un visas lietas, kas saistās ar tirdzniecību, katru gadu ir ar pluss zīmi, bet tās ir stabilas. 2013. un 2014.gada pārejas posmā tirgotāji juta izmaiņas, jo daudzi dažādu iemeslu dēļ atbrīvojās no liekās naudas," norāda Krūzītis.

Prognozējot nākamā gada attīstības scenārijus, Krūzītis min: "Uz pārtikas mazumtirdzniecību attiecināmais jautājums par rentabilitāti, efektivitāti un algu palielinājumi ir cieši saistīts. Uzreiz algas palielināt nevaram, lai kā gribētos, jo ar to saistīts ieņēmumu apmērs. Nākotne ir diezgan neskaidra. Minimālās algas kāpums daudziem šķiet saprotams, iedzīvotājiem tas ir forši, bet daudziem uzņēmējiem tas ir akmens kaklā, jo viņi tam vēl nav gatavi."