"Cēsu alus" alus brūvēšanā sāk izmantot Latvijā audzētus miežus

Pilnveidojot alus brūvēšanas tehnoloģiju, AS "Cēsu alus" alus vārīšanas procesā sāk izmantot Latvijā audzētus miežus. Miežu pievienošana bagātina alus garšu, padarot to izteiktāku un aromātiskāku, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja uzņēmumā.

Līdz šim alus ražošanā Latvijas alus darītavas izmantoja tikai miežu iesalu, kas ir viena no galvenajām alus izejvielām, blakus apiņiem, raugam un ūdenim. "Cēsu alus" šogad uzsāk Latvijas miežu izmantošanu alus brūvēšanā, kas nozīmē, ka minētajām alus pamatsastāvdaļām turpmāk tiks pievienoti vēl mieži - attīrīti, neapstrādāti un neiesalināti miežu graudi.

Tādejādi "Cēsu alus" šobrīd ir vienīgā zināmā alus darītava Latvijā, kas alus brūvēšanā izmanto Latvijā audzētus miežus, tādejādi arī sniedzot ieguldījumu Latvijas lauksaimniecības un graudkopības attīstībā.

Lai bagātinātu alus garšu, aromāta buķeti un pilnveidotu alus ražošanas tehnoloģijas viena no lielākajām Latvijā ražojošajām alus darītavām "Cēsu alus" uzsāk miežu izmantošanu alus brūvēšanas procesā. Miežu iegādes līgumu "Cēsu alus" noslēdzis ar AS "Dobeles Dzirnavnieks", kas no pašmāju zemniekiem iepērk Latvijā audzētus miežus.

"Alus vārīšanas procesā, klasisko alus pamatizejvielu - miežu iesalu - papildinām ar Latvijā audzētiem miežiem. Miežu pievienošana alum nodrošina pilnīgāku, sīvāku garšu, izceļ alus pamatnotis, piešķir alum zeltainu mirdzumu un dod stingrāku putu", stāsta "Cēsu alus" galvenais alus meistars Māris Grambergs.

Pirmā alus šķirne, kuras brūvēšanā izmantoti Latvijā audzēti mieži ir jauns alus zīmols ar latvisku nosaukumu "Miezītis". Apiņu rūgtums un īstu, dabīgu miežu spēcīgais raksturs veido līdz saknēm latvisku alus garšu un bagātīgu putu. Ražots Latvijā un ar Latvijā audzētiem miežiem brūvēts - tā var raksturot jauno alus zīmolu Miezītis, kurā iekļautas divas alus šķirnes Miezītis Gaišais (4,7% alkohola) un Miezītis Stiprais (7,1% alkohola).

Kopējās investīcijas zīmola radīšanā un jaunās tehnoloģijas ieviešanā, kas ļauj alus brūvēšanas procesā izmantot Latvijā audzētus miežus, ir 100 000 eiro.

Jaunās alus šķirnes Miezītis Gaišais un Miezītis Stiprais pārdošanā jau šonedēļ. Plānots šogad realizēt miljons pudeles.