Uzņēmums: Dziesmu un deju svētku ēdināšanas nodrošināšanā vislielākās raizes rada ielu remontu ietekme uz loģistiku

Rīga, 22.jūn., LETA. Dziesmu un deju svētku ēdināšanas nodrošināšanā vislielākās raizes raisa loģistikas ceļu nodrošināšana, jo Rīgā notiek daudzi ceļu remonti, aģentūrai LETA sacīja Dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanas konkursā uzvarējušā SIA "Baltic Restaurants Latvia" valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars.

Tāpat starp potenciālajiem sarežģījumiem ēdināšanas nodrošināšanā svētku dalībniekiem valdes priekšsēdētājs minēja produktu piegādes loģistikas iespējamos aizkavējumus un konkrētu pārtikas produktu nepieejamību. Trūkstot arī darba roku, kas vērojams visā Latvijas tirgū.

"Esam ar ilggadēju Dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšanas pieredzi kā Latvijā, tā Igaunijā, tāpēc apzināmies iespējamos riskus," sacīja Kaugars.

Taujāts par to, kā plānots nodrošināt ēdināšanas pakalpojumus, Kaugars pauda, ka uzņēmums sadarbosies ar pastāvīgiem un ilgtermiņā pārbaudītiem piegādātājiem un loģistikas partneriem. Ēdiens tiks gatavots vairākās virtuvēs, kuras arī ikdienā nodrošina ēdināšanu vairākiem tūkstošiem apmeklētāju.

Vienlaikus Kaugars nevarēja sniegt komentārus par ēdināšanu atsevišķās pasākuma norises vietās, jo, lai arī publiski ir pieejama informācija no organizētā iepirkuma, kur ir doti aptuvenie plāni, faktiskie plāni būs zināmi tikai desmit dienas pirms svētkiem. "Šobrīd zinām, ka ēdāju skaits būs krietni mazāks, nekā tika izsludināts iepirkumā," piebilda valdes priekšsēdētājs.

Saskaņā ar pieejamo informāciju, 2023.gadā XXVII Vispārējos latviešu dziesmu un XVII Deju svētkos dalībniekus paredzēts ēdināt pēc vienotas svētku ēdienkartes. Dalībniekiem iespējams izvēlēties no divām ēdienkartēm - pamata un veģetārās ēdienkartes. Šo izvēli dalībnieki ir norādījuši reģistrējoties svētkiem un to vairs nevar mainīt. Informācija par dalībnieku skaitu, kuri izvēlējušies noteiktu ēdienkarti, ēdinātājiem būs pieejama pirms svētku nedēļas.

Ēdienkartes nosaka pasākuma rīkotāji, kas tās veidojuši sadarbībā ar sertificētu uztura speciālisti un pārtikas tehnologu. Pamata un veģetārās ēdienkartes pamats ir līdzīgs, lai pēc iespējas samazinātu papildus darba apjomu ēdinātājiem. Kopā izstrādāta ēdienkarte deviņām dienām, kur pirmā diena tiek atkārtota arī desmitajā dienā.

Vienlaikus svētku dalībniekiem, kuri nenakšņo skolā un kuru aktivitātes sākas līdz plkst.10, brokastu pārtikas pakas tiek sagādātas no pašvaldības puses.

Saskaņā ar izstrādāto ēdienkarti, Dziesmu un deju svētku dalībniekiem pirmajā dienā brokastīs tiks pasniegta rudzu vai kliju maize, kukurūzas biezputra, biezpiens ar krējumu un zaļumiem, augļi, dārzeņi un tēja. Pusdienās dalībniekus sagaida vistas fileja saldskābajā mērcē, rīsi, salāti un maize. Savukārt vakariņu ēdienkartē iekļauts vistas gaļas plovs, mazsālīts gurķis, kefīrs un konditorejas izstrādājums.

Vienlaikus pirmās dienas veģetārajā ēdienkartē pusdienās vistas gaļas vietā tiks piedāvāts turku zirņu un tomātu sautējums, savukārt vakariņās - turku ziņu plovs.

Tāpat nedēļas brokastu piedāvājumos iekļautas arī citas graudaugu putras un olas, kā arī jogurti, biezpiena sieriņi un citi piena produkti. Pusdienu piedāvājumā dominē dažādi sautējumi, zupas un mērces, kamēr vakariņās galvenokārt paredzēti plovi, makaronu ēdieni, ceptas gaļas un dārzeņu ēdieni.

Pamatotu apsvērumu dēļ ēdinātājam ir pieļaujams veikt izmaiņas ēdienkartēs, nomainot piedāvātās izejvielas ar līdzvērtīgām, kā arī veikt izmaiņas atsevišķos tehnoloģiskos procesos, lai, ņemot vērā ēdinātāja rīcībā esošos resursus, tehnoloģiskās iekārtas un aprīkojumu, nodrošinātu higiēnas prasību ievērošanu un pārtikas aizsardzību pret potenciālo piesārņojumu.

LETA jau vēstīja, ka XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku dalībnieku ēdināšanas pakalpojumus par 657 382 eiro pasākumu norises vietās nodrošināšanās ēdnīcas "Daily" pārvaldītājs SIA "Baltic Restaurants Latvia" un SIA "Lucrum".

Elektronisko iepirkumu sistēmā pieejamais sadarbības līgums starp Latvijas Nacionālo kultūras centru (LNKC) un "Baltic Restaurants Latvia" paredz, ka ēdināšanas pakalpojumus kompānija svētku laikā nodrošinās astoņās vietās, tostarp Mežaparka Lielajā estrādē un Zaļajā teātrī, Daugavas stadionā, "Arēnā Rīga", vēsturiskajā centrā, Andrejostā, kultūrtelpā "Hanzas perons", kultūras pilī "Ziemeļblāzma" un kultūrtelpā "Auss".

Trīs vietās pakalpojumu nodrošinās pagaidu infrastruktūrā, kamēr atlikušajās vietās ēdināšanas pakalpojumus jānodrošina esošās infrastruktūras ietvaros, kas ir ne tālāk kā 1,5 kilometru rādiusā no attiecīgās notikuma vietas.

Līgumā noteikts, ka par vienu ēdienreizi vienai personai izmaksas ir pieci eiro. Attiecīgi Mežaparkā dalībnieku ēdināšana izmaksās 338 500 eiro, Daugavas stadionā - 211 500 eiro, "Arēnā Rīga" - 45 750 eiro, vēsturiskajā centrā - 21 000 eiro, Andrejostā - 20 000 eiro, "Hanzas peronā" - 8100 eiro, "Ziemeļblāzmā" - 2000 eiro, bet kultūrtelpā "Auss" - 500 eiro.

Tikmēr dalībnieku ēdināšanas pakalpojumus Ķīpsalas izstāžu centrā nodrošinās "Lucrum", kas pakalpojumu veiks par 10 032 eiro.

Summas norādītas bez pievienotās vērtības nodokļa.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Baltic Restaurants Latvia" apgrozījums 2021.gadā bija 12,219 miljoni eiro, kas ir par 7,2% mazāk nekā 2020.gadā, vienlaikus kompānija guva peļņu 503 169 eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš. Finanšu informācija par 2022.gadu vēl nav publiskota.

"Baltic Restaurants Latvia" reģistrēta 2001.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,6 miljoni eiro. Kompānija pieder SIA "BR Group", kurā par 30% pieder Guntim Bredovskim, Aigaram Kaugaram un Anitai Gleizdei, bet 10% - Kristīnei Riemerei.

Tikmēr "Lucrum" 2022.gadā strādāja ar 668 818 eiro apgrozījumu, kas ir par 26,4% vairāk nekā 2021.gadā, bet uzņēmuma peļņa bija 3215 eiro, pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš. Uzņēmums reģistrēts 2002.gadā, tā pamatkapitāls ir 36 000 eiro, bet īpašnieks - Dmitrijs Bajevs.